Nezakonite zabavne igre u Republici Srpskoj najčešće se organizuju putem bilijara, pikada, ali i dječjih autića, podaci su Republičke uprave za igre na sreću.

Autići su, posljednjih nekoliko godina, postali nezaobilazan dio gradskih trgova, parkova, tržnih centara i ugostiteljkih objekata. Sudeći prema inspekcijkim kontrolama, propisi predviđeni za ove dječje zabavne automate, češće se krše u zatvorenim prostorima. Inspektori su prošlog mjeseca u jednom prijedorskom tržnom centru otkrili nelegalno priređivanje zabavnih igara putem četiri dječja autića.

Iz Republičke uprave za igre na sreću, u čijem su nadzoru i igre zabave, objašnjavaju da je u ovom slučaju nedostajalo rješenje za priređivanje zabavnih igara.

– Autići su zapečaćeni, a pravnom licu je izrečena mjera zabrane priređivanja zabavnih igara do dobijanja rješenja za obavljanje djelatnosti. Propisana je novčana kazna od 10.000 KM za pravno lice i 2.000 maraka za odgovorno lice – kaže Maja Jovanović, portparolka Republičke uprave za igre na sreću.

Navodi da pored rješenja o odobrenju za organizovanje zabavne igre, automati moraju da imaju i određene naljepnice.

– Roditelji maloljetne djece, prilikom korištenja zabavnih igara, treba da obrate pažnju, da li se na zabavnoj igri nalazi plava naljepnica izdata od Republičke uprave, a koja je dokaz da je ta igra registrovana. Pored nje, treba da bude i nalepnica koja se izdaje nakon tehničkog pregleda, koja je dokaz da je autić ispravan – objašnjava Jovanovićeva.

Ističe da onaj priređivač koji nije obavio tehnički pregled aparata za zabavu, ne može da garantuje djeci bezbjednost prilikom njihovog korištenja.

Roditelji sa kojima smo razgovarali, kažu da su iznenađeni da i autići za djecu mogu da budu dio nelegalnih igara.

– Kad god odem sa djetetom u grad obično se provoza na autićima. Nismo imali negativno iskustvo i smatram da nisu opasni, ali nikada nisam provjeravala da li imaju naljepnice za tehničku ispravnost – rekla nam je jedna majka.

Slično kaže i jedan Prijedorčanin.

– Vjerujem da nisu opasni za mališane jer se ne pokreću brzo. Možda bi trebalo, ipak, povesti više računa, jer rade na struju. Desilo nam se nekoliko puta u zatvorenim prostorima da ubacimo novac u autić, a da on ne radi. Međutim, aparat nam ne izbaci novac nazad, ali nigdje nije ni bilo naznačeno da djeca ne sjedaju na takve autiće – priča on.

Iz Republičke uprave za igre na sreću, poručuju da su za osam mjeseci ove godine kontrolisali 143 objekta u kojima se organizuju igre zabave. Navode da su najviše napravilnosti kod ovih, kao i igara na sreću, otkrili u Banjaluci, Zvorniku, Bijeljini, Prnjavoru, Prijedoru i Gradiški.

Podsjećaju da je mališanima kao i svim maloljetnicima, zabranjeno ne samo učestvovanje već i ulaz u kazina, igračnice, kladionice, automat klubove i mjesta sa tombolom. Navode da uvode red u ovu oblast, jer se povećava broj licenciranih priređivača igra na sreću, te da se svake godine u budžetu za oko dva miliona KM uvećava prihod od ovih igara.

Novčane kazne i do 30.000 KM

Iz Republičke uprave za igre na sreću kažu da se pored nedostaka rješenja za priređivanje zabavnih igara i obaveznih naljepnica, često krši i pravilo prema kojem ugostiteljki objekti u kojima se organizuju igre moraju da imaju površinu od najmanje tri metra kvadratna po svakom automatu za zabavu.

Prekršaje pravna lica plaćaju od 10.000 do 30.000 maraka, odgovorna lica od 2.000 do 6.000 maraka, te fizička lica koja bez odobrenja organizuju igre od 300 do 900 maraka.

EuroBlic-srpskainfo.com