U organizaciji Udruženja Slovenaca „Lipa“ Prijedor a povodom “Prešernovog dana” i 8.marta-Dana žena, u Pozorištu Prijedoru je održan prigodan koncert.

Na njemu su učestvovali Pjevačka grupa “Studenec” iz Pivke(Slovenija) te ženska i muška pjevačka grupa Kulturno-umjetničkog društva “Milan Egić” iz Brezičana.

Predsjednica “Lipe” Alenka Uduč istakla je da se 8.februar tradicionalno obilježava kao slovenski kulturni praznik jer je to dan kada je umro najveći slovenački pjesnik France Prešern.

-Prešernovih stihova se rado sjećamo i slavimo ovaj dan i izvan granica Slovenije. Tradicija obilježavanja ovog praznika traje već punih 20 godina koliko postoji i Udruženje Slovenaca u Prijedoru – rekla je Udučeva.

Ona je dodala da je Udruženje Slovenaca ovaj koncert posvetilo proslavi Međunarodnog dana žena.Ovaj kulturni događaj podržali su Biro Vlade Republike Slovenije za Slovence iza granica i u svijetu i Grad Prijedor.

Pored druženja uz pjesmu “Lipa” je za sve žene na koncertu pripremila cvijet na dar kao i skroman koktel sa degustacijom slovenačkih kulinarskih specijaliteta.

Ovaj događaj podržali su Grad Prijedor i Biro Vlade Slovenije za Slovence izvan granica i u svijetu.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Predrag Egić