obuka-poslovno planiranje (1)U Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA” juče je počela obuka iz poslovnog planiranja u okviru projekta “Podsticaj samozapošljavanju”, koji finansira grad Prijedor. Obuku pohađa 38 polaznika koji su pokrenuli ili imaju u planu da pokrenu vlastiti biznis.

Kandidati će nakon obuke iz poslovnog planiranja i vođenja biznisa izraditi vlastiti biznis plan, nakon čega će biti izvršena selekcija onih kojima će biti dodijeljenja bespovratna novčana sredstva u iznosu od 3.000 do 5.000 maraka. Jedan od onih koji očekuje taj novac je Dalibor Mrđa iz prijedorskog sela Busnovi, koji se bavi obradom drveta.

– To radim već tri mjeseca. Za sada sam zadovoljan. Trebaju mi sredstva da kupim još neke mašine. Tada bih zaposlio i nove radnike, kaže on.

Iako je ove godine znatno smanjeno punjenje gradskog budžeta, podrška loklane zajednice projetku “Podsticaj samozapošljavanju” nije izostala. Za tu namjenu izdvojeno je 85 000 maraka.

obuka-poslovno planiranje (2)– Od 2009. do 2013. godine mi smo podstakli otvaranje 104 preduzetničke radnje, što u novcu iznosi 461.300 KM, ističe Zinaida Hošić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Od ukupno prijavljenih 47 preduzetnika, komisija je odabrala njih 38 koji su ispunili sve potrebne uslove za pohađanje obuke iz poslovnog planiranja. U Agenciji za ekonomski razvoj “PREDA” zadovoljni su odzivom.

– Ove godine ima mnogo više zainteresovanih kandidata nego proteklih godina, rekao je Branislav Vujasin iz Agencije za ekonomski razvoje “PREDA – PD”.

Obuka će trajati pet dana. Ovo je šesta godina za redom kako Agencija “PREDA” uz podršku gradske uprave realizuje projekat “Podsticaj samozapošljavanju”.

ELTA TV
Foto – Aleksandar Drakulić