U apotekama u Prijedoru i Banjoj Luci vlada nestašica citostatika „Tamoxifen“ od 10 miligrama, koji je propisana terapija u liječenju karcinoma dojke.

Oboljeli od ove opake bolesti su ogorčeni, jer pored svih problema koji prate borbu za preživljavanjem moraju razmišljati i o tome hoće li imati mogućnost da nabave lijek i ne prekidaju liječenje.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, na naš upit zašto nema ovog citostatika i kad će se pojaviti na tržištu, odgovaraju „da ovaj lijek ne nabavlja Fond, već apoteke“.

– Prema našim informacija, na tržištu je trenutna defektura ovog lijeka, mada je dostupan i može se pronaći u pojedinim apotekama u RS. Kontaktirali smo zastupnike ovog lijeka i dobili uvjerenje da će naredne sedmice biti isporučen svim apoteka – navodi se u saopćenju koje je služba za informiranje Fonda zdravstvenog osiguranja RS proslijedila za Avaz.ba.

Inače, ovaj citostatik je na A listi, što znači da ga Fond u potpunosti finansira i da su oboljeli od karcinoma dojke oslobođeni plaćanja participacije.

Cijena ovog lijeka je osam maraka, a osiguranicima koji sami kupe lijek, FZO RS refundira troškove.

Dnevni avaz