Opšteprihvaćeno mišljenje da je pred najezdom brzih modela savremene komunikacije štampana forma časopisa prevaziđena, pogotovo ako ti časopisi za temu imaju književnost, još jednom palo je u vodu.

Najnoviji dokazi za tako nešto su dva nova časopisa na književnom nebu Republike Srpske sa sjedištima u Banjaluci i Prijedoru, koji bez početničke nesigurnosti i amaterizma krupnim koracima grabe naprijed. Naime, iz štampe su upravo izašli četvrti broj lista “Sutra” i treći broj časopisa “Srp”, oba iz domena književnosti i umjetnosti.

List “Sutra” nasljednik je istoimenog “Glasa sutra”, koji je u sklopu banjalučkog “Glasa” izlazio sedamdesetih godina 20. vijeka. Nakon tri uspješna broja, četvrti broj “Glasa sutra” cenzurisan je, a redakcija je raspuštena. Problem su predstavljale korice četvrtog broja, na kojima je bila nacrtana karta Jugoslavije s iscjepkanim republikama, što je u to vrijeme protumačeno kao provokacija i aluzija na raspad države. I tada, baš kao i danas, glavni i odgovorni urednik časopisa “Sutra” bio je Ranko Preradović Deda. Odlučivši da sa časopisom krene ispočetka, Preradović je ovaj put uspio ono što mu nije pošlo za rukom prije gotovo pola vijeka – da dočeka četvrti broj ovog glasila za književnost i društvena pitanja.

“S obzirom na novonastale okolnosti koje se odnose na nedostatak finansija i još mnogo toga što degradira kulturu, eto, ja sam presrećan da smo nadrasli sebe iz onog vremena i objavili četiri broja. Čini mi se da je četvrti broj najsadržajniji dosad”, kazao je za “Nezavisne” Preradović, koji je u uvodniku četvrtog broja podsjetio čitaoce kako se kroz poeziju o svetom Savi izjašnjavao njegov pokojni prijatelj i književni sabrat Đuro Damjanović.

Pored Damjanovićeve poezije, tu je i nova lirika Dragana Kolundžije, Stevke Kozić-Preradović, Mustafe – Cice Arnautovića, Aleksandre Marilović i drugih. Zastupljeni su i prozni prilozi Milovana Vitezovića, društvene analize Slobodana Nagradića, razgovor s Vladimirom Jagličićem i mnoštvo sličnih sadržaja. Ništa manje, bar što se tiče kvaliteta časopisa “Sutra”, ne donosi ni njegov prijedorski pandan, časopis “Srp”. Ovaj list, međutim, za razliku od “Sutra”, nije imao prethodnika i u Prijedoru se pojavio kao nešto potpuno svježe i novo.

Ipak, Milan Milošević, glavni i odgovorni urednik “Srpa”, koji se trenutno nalazi na doktorskim studijima književnosti u Beogradu, nije mogao a da ne progovori o skrajnutosti ovog časopisa u matičnom gradu.

“Ozlojeđeni zbog skrajnutosti u matičnom gradu, a osjećajući se dužnim prema zastupljenim autorima, članovi redakcije su odlučili treći broj ‘Srpa’ izdati kako znaju i umiju ne časeći više ni časa u vakuumu izgrađenom od pustih obećanja ‘lako ćemo’ ljudi. Otud i kašnjenje”, kaže Milošević, podsjećajući da je treći broj ovog glasila trebalo da se pojavi koncem prošle godine. Bilo kako bilo, časopis je ugledao svjetlo dana i njegov sadržaj ispunio je očekivanja uredništva i čitalaca.

“Daroviti pojedinci su se, i ovaj put, našli uz provjerene autore iz regiona na stranicama ponosa SRP platforme. Ovaj broj po mnogo čemu je drugačiji, što je, zasluga novih saradnika na njegovom oblikovanju i to, u prvom redu, Renata Rakića, Srđana Ivankovića i, naravno, gospodina Nenada Novakovića”, kaže Milošević, zaključivši kako bez obzira na finasijske poteškoće i ponekad poljuljani ritam izlaženja novih brojeva književnih časopisa, isti uvijek nekim čudom pronađu put do zainteresovane čitalačke publike.

Nezavisne novine