U prostorijama Osnovne škole ,,Petar Škundrić”, u Budimlić Japri kod Oštre Luke, u subotu uveče održano je tradicionalno kapanje.

Naša ekipa bila je u ovoj mjesnoj zajednici gdje zbog snježnih padavina nije bilo električne energije ali uprkos tome ljubitelji ove drevne igre okupili su se na još jednom sijelu i prelu kako je to oduvijek bilo u srcu Grmeča.

Pjesma za pjesmom, vriska i skika, puna škola ne đaka, već naroda gdje nigdje k’o pod Grmečom ne znaju šta je prava tradicija, kultura i običaj jednog naroda.

Najraspjevaniji je bio mlađani kapač ekipe „Generacija“, Đorđe Stupar iz Mrkalja kod Novog Grada koji je svojim glasom i krajiškom pjesmom „prkosio“ starijim kolegama u nadmetanju, među njima i popularnom Lazi Pajčinu, koji je prešao i stotine kilometara da bi došao u Budimlić Japru na tradicionalnu manifestaciju kapanje.

Pjesme, urilka i veselja nije falilo ni poznatoj ekipi „Mali Raj“ iz Ćela kod Novog Grada koji su upotpunili ovu manifestaciju načinom kakvim samo oni znaju.

Na Grmečkom kapanju u Budimlić Japri bio je i načelnik Oštre Luke Dragan Stanar koji je u izjavi za naš portal rekao da ova opština finansijski podržava ovakve manifestacije koje predstavljaju narodni običaj i dio istorije i kulture naroda i tako će biti i ubuduće.

-Veliki broj prisutnih ovdje govori koliko je ova manifestacija značajna – istakao je Stanar.

Na ovom kapanju bile su 22 ekipe koje su došle sa područja Prijedora, Oštre Luke, Krupe na Uni i Novog Grada.

Nakon više od 12 sati nadmetanja, prvo mjesto osvojila je ekipa „Bajkeri“ iz Donjeg Dubovika, dok je drugo mjesto pripalo ekipi „Vojskova“ iz Donjih Petrovića a treće ekipi „Kršlje“ iz Novog Grada.

Naredno druženje Grmečlija zakazano je za subotu, 10.februara, u Gornjoj Ravskoj nadomak Ljubije sa početkom od 18 časova u sali društvenog doma ove mjesne zajednice.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com