Sve se desilo iznenada dok smo suprug i ja kopali cveklu u bašti. Bila sam sagnuta kada me nešto jako udarilo u leđa. U prvi mah je djelovalo kao da me svom jačinom udario plod koji je pao sa drveta dunje, međutim počelo je da krvari, a bol je postajao sve jači!

Rekla je ovo Anka Krneta (75) iz sela Gornja Dragotinja kod Prijedora, koja se uzbuđeno prisjetila nesrećnog dana kada ju je, početkom prošle jeseni, pored kuće nasred puste njive, kilometrima daleko od prve bolnice, pogodio zalutali metak.

Kaže da se tek kad je vidjela krv prisjetila kako je prije samo minut-dva u daljini čula dva-tri ispaljena metka. Tada je i shvatila da je pogođena iz vatrenog oružja. U istom trenutku Ankin suprug Drago sjedeo je nedaleko od nje. Htio je da se malo odmori i da krene do kuće da popije ljekove. Sudbina je htjela da se njegova supruga zadrži još koji trenutak, i baš tada zalutali metak je pogodio u leđa, probio grudni koš, i zaustavio se na, kako se kasnije ispostavilo, samo pola centimetra od srčane aorte.

– Taj dan nikada neću zaboraviti. Bilo je oko pola 10 ujutro, ja sam sjeo pored nje, udaljen oko dva metra. Odjednom je zajaukala: “Joj Drago, ubi me nešto!” Ja uplašen priđem, dodirnem joj bolno mjesto i ugledam krv na dlanu. Tada sam se sledio, samo sam nekako uspio da prozborim da hitno moramo u bolnicu – sjeća se tog trenutka Ankin suprug Drago Krneta, koji ju je zatim nekako doveo do automobila.

Inače, njihova kuća je od Prijedora udaljena 13 kilometara, a u Gornjoj Dragotinji ima veoma malo mještana, dok su u okolini uglavnom prazne vikendice.

– Znao sam da moram da učinim sve da je spasem. Nekako sam je smjestio u kola, i od šoka se i ne sjećam kako sam je dovezao do prijedorske Hitne pomoći. Tamo su nam rekli da hitno moramo u bolnicu, gdje je snimak pokazao da je metak udaljen svega pola centimetra od srčane aorte – prisjeća se Drago.

Zbog ozbiljnosti povreda Anka je hitno transportovana u UKC u Banjaluci, gdje je i operisana. Čudom je preživjela i uspješno se oporavila! Utvrđeno je da je riječ o metku ispaljenom iz puške kalibra M48, ali ni do danas nije utvrđeno ko je pucao i odakle.

Četiri ranjavanja

Prema podacima Policijske uprave Prijedor, u posljednjih deset godina evidentirana su četiri slučaja ranjavanja zalutalim zrnom metka, ali su srećom svi prošli sa lakšim povredama.

novosti.rs