rtvpd-svjetlana beretaDanas je Svjetski dan borbe protiv raka dojke, 24. oktobar. PrijedorčankaSvetlana Bereta, magistar farmacije i kliničke biohemije u penziji, pripadarijetkim ženama koje su uspjele pobijediti ovu opaku bolest.

Životna pričaove hrabre žene, u kojoj je imperativ uvijek bio „izabrati život“, na Međunarodni dan borbe protiv raka dojke može poslužiti kao motivacijski iživotni primjer da ta zloćudna bolest ne mora značiti smrtnu presudu, ali i koliko je važno obavljati samopreglede i na vrijeme poduzeti odgovarajuće korake.

„Teško mi je nekad da pričam o tome. Ali, sam tu uvijek za sve one koji hoće da saslušaju moj savjet. Ja sam one ratne 1992. godine oboljela od karcinoma dojke. Operisana sam u Banjoj Luci i Beogradu. Iza mene je 30 zračenja. To je bila baš jedna obimna terapija koja je urodila plodom“ prisjeća se Svetlana.

Svetlana, koja je na području naše regije već održala niz predavanja koja subila posvećena borbi protiv ove opake bolesti, navodi da posebnu pažnjutreba posvetiti ranom otkrivanju karcinoma, jer je u tom slučaju najvećamogućnost njegovog izliječenja.

Želja za ozdravljenjem mora biti na prvom mjestu, poruka je ove hrabre Prijedorčanke.

„Teško je danas o optimizmu, svi se susrećemo sa realnim problemima. Ali iznad toga, ako kažemo da je zdravlje najveće bogastvo, želja za ozdravljenjem treba biti na prvom mjestu“ podvlači naša sagovornica.

Tokom samo jedne godine milion i trista hiljada žena širom planete dobije dijagnozu raka dojke. Skoro pola miliona žena godišnje umire od ove bolesti, rezultati su Svjetske zdravstvene organizacije. Još jednom napominjemo, rano otkrivanje karcinoma ostaje kamen temeljac u kontrolisanju ove bolesti.

RTV Prijedor