U 61.godini života jutros je u prijedorskoj bolnici nakon duže bolesti prestalo da kuca srce našeg sugrađanina kojeg su znali mnogi.

Ako biste Prijedorčanima spomenuli ime Dimitrija Parliarisa vjerovatno bi vas većina njih gledala u čudu i rekli da ne znaju o kome se radi.

Kada biste im rekli Miki Grk, onda bi to bila sasvim druga priča.

Njegov otac je 1941.godine stigao u Jugoslaviju kao grčki pukovnik i dobrovoljac u partizanima.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, ostao je u Srbiji gdje je upoznao Prijedorčanku Radojku koju je oženio i sa njom dobio sina Dimitrija a potom se “skrasio” u gradu na Sani.

U svojoj mladosti bavio se sportom, na 29 radnih akcija širom Jugoslavije bio je u komisijama za sport i fiskulturu a kasnije je naše klubove spajao sa onima iz Grčke.

Sredinom 90-ih Miki je bio prevodilac grčkom arhimandritu Partenijusu tokom njegovih čestih dolazaka i donošenja humanitarne pomoći u Prijedor.

U saradnji sa ovim sveštenikom pomogao je da Grci postanu kršteni kumovi djeci poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Mlađe generacije Prijedorčane upoznale su ga na sportskim događajima ili tokom časova fizičkog vaspitanja u dvorani “Mladost” gdje je bio zaposlen protekle dvije decenije kao pomoćni radnik.

“Posljednji prijedorski Grk”, kako je sam sebe nazivao, bio je prepoznatljiv lik u gradu na Sani.

Kao znak sjećanja na ovog dobrodušnog Prijedorčanina, drugi takmičarski dan na Turniru u malom fudbalu “Prijedor 2018” počeo je minutom ćutanja.

Dimitrije Parliaris – Miki Grk, biće sahranjen na Gradskom groblju u četvrtak, 11.januara u 13:00 časova.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com