Nedeljku Tomiću (68), posljednjem stanovniku brda u Donjoj Ljubiji kod Prijedora je nakon pisanja SrpskaCafea počela da pristiže pomoć sa svih strana.

Usamljenog Tomića ovih novogodišnjih i prazničnih dana su posjetili predstavnici humanitarnih društava „Merhamet“ iz Prijedora, Banjaluke i Kozarske Dubice i odnijeli mu pakete prehrambenih namirnica.

Oni su obećali da će Tomiću nastaviti i novčano da pomažu, a na cjedilu nisu ostavili ni mnoštvo siromašnih i bolesnih stanovnika Ljubije, koje su evidentirali i takođe im odnijeli pakete.

Nakon pisanja našeg portala, Hamdija Draganović, Ljubijanac i humanitarac koji sada živi u Holandiji obezbijedio je Nedeljku Tomiću da svaki mjesec u obližnjoj prodavnici nabavlja prehrambene i ostale osnovne namirnice u visini od 50 maraka.

– Zahvalan sam zaista, a ovi potezi dobrih ljudi su me ostavili bez teksta – kaže za naš portal Nedeljko Tomić.

Podsjećamo, ovaj stanovnik Donje Ljubije već šest godina bolestan i usamljen živi na brdu na kome je nekada bilo daleko više ljudi, djece, stoke…

– Svaki dan je kao godina. Samoća je teška. Jedan brat mi je umro 2011. godine, pa sestra… Sve je teže – rekao je ranije Tomić, kome je jedino društvo njegov psić.

On živi od 105 KM penzije, koju je zaradio u Željeznicama i koja mu nije dovoljna da kupi lijekove, pa prvo izmiruje struju i cijele godine štedi za ogrjev.

Svake zime ga zaviju snjegovi, pa bude gladan i blokiran i duže od sedam dana.

– Tada mi niko ne dolazi, a i ja ne mogu nikuda – naveo je Tomić, koji pamti da se u Ljubiji prije rata dobro živjelo i da je cijela Juga dolazila u Ljubiju, a sada su i nju i stanovništvo svi zaboravili…

Srpskacafe.com