ciso-prijedorU Centru za informisanje, savjetovanje i obuku mladih /CISO/ Prijedor u 2013. godini 2.201 lice prošlo je kroz obuku, savjetovanje ili neki drugi vid usluge u Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Oštroj Luci i Kostajnici.

CISO je u 2013. godini organizovao ukupno 182 obuke, a od svih lica koja su koristila usluge ovog centra zaposlenje je našlo njih 131, navodi se u izvještaju o radu za 2013. godinu.

Aktivnosti Centra su grupna informisanja mladih, obuke iz pisanja biografija, popratnih i motivacionih pisama, vođenja razgovora sa potencijalnim poslodavcima, savjetovanja, informisanja o kompetencijama potrebnim za željeni posao i profesionalno informisanje maturanata.

Profesionalnim informisanjem bilo je obuhvaćeno 1.020 učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Prijedoru, a konkretan rezultat ove aktivnosti je 28 učenika upisanih u prvi razred odjeljenja za drvoprerađivače koji su deficitarno zanimanje u gradu na Sani već godinama i za šta se drvoprerađivačka preduzeća zalažu takođe već godinama.

Na društvenim mrežama CISO Prijedor dnevno objavljuje desetak raznih oglasa, javnih poziva, konkursa, stipendija i drugih obavještenja za prijedorsku regiju.

CISO Prijedor otvoren je u martu 2011. godine u okviru zajedničkih aktivnosti Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Fonda za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva /MDGF/.

Centar je bio dio programa “Zapošljavanje i zadržavanje mladih” koji je sa šest miliona dolara do kraja 2012. godine finansirala Vlada Španije, a provodilo pet agencija UN-a, a po okončanju programa, CISO kancelarija u Prijedoru postala je integralni dio ovdašnje Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

SRNA