U okviru prekvalifikacije odraslih u prijedorskom Srednjoškolskom centru traži se mjesto više za zanimanje medicinska sestra – tehničar.

Prema tvrdnji polaznika svih profesija i generacija, ovo zanimanje je najpopularnije, jer je izuzetno traženo i dobro plaćeno u inostranstvu.

Polaznika ima iz svih krajeva regiona, a među njima je i mnogo nezaposlenih akademski obrazovanih građana.

Umjesto da čekaju posao na Birou, brojni ekonomisti, profesori, ali i građani brojnih drugih profesija, u prijedorskom Srednjoškolskom centru do radnog mjesta pokušavaju doći putem prekvalifikacije za odrasle.

Svi se školuju za zanimanje medicinske sestre, odnosno tehničara.

Većina želi da se zaposli u inostranstvu, jer je tamo ovo dobro plaćen posao. Među polaznicima je i Zlata Ivetić, profesorka likovne kulture. Umjesto kistom, sve spretnije barata injekcijama.

– Radim uvijek na nekoj zamjeni, tako da ovo je bio moj izbor da dođem do nekog stalnog zaposlenja, kaže Zlata.

Neki žele da idu u inostranstvo, neki bi da ostanu ovdje.

Јa lično želim da idem dalje, iako dosta kolega iz moje grupe naravno želi da ostane ovdje.

Za prekvalifikaciju se odlučila i mlada ekonomska tehničarka, Ivana Gavranović. Međutim, u struci, nije bilo posla, pa se odlučila za „bijeli mantil“.

– Imali smo profesora likovne umjetnosti, potom dva dva profesora muzičkog obrazovanja, imala sam ljude iz hemijske struke, ekonomske tehničare, znači ljude sa završenim pravnim fakultetom, a od kolega sam čula da su imali i ljekare, priča Milijana Rubin, medicinska sestra-mentor.

Kroz ovu vrstu prekvalifikacije do danas je prošlo 13 generacija, a diplomu steklo više od dvije stotine polaznika. Nastavu pohađaju polaznici svih generacija.

Gdje god da se zaposli, ovaj kadar dokazao se znanjem.

– Svi koji su do sada završili i uspjeli da se zaposle, pokazali su se zaista kao veoma stručni. Ljudi misle da se svi prekvalifikuju da bi išli u inostranstvo, međutim, nije to baš tako, ističe Dragana Malić, profesor u ЈU Srednjoškolski centar Prijedor.

Nastava se organizuje u popodnevnim časovima, traje 16 mjeseci, a školarina iznosi od dvije do tri hiljade maraka.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, kod nas na posao čekaju 202 ljekara i 1.953 medicinske sestre i tehničara.

RTRS