Mnogo bolji uslovi za treniranje, kao i veća mogućnost za dalji napredak u karijeri glavni su razlozi što talentovani fudbaleri iz Republike Srpske veoma mladi odlaze u Srbiju da bi se dodatno razvijali i napravili korak ka odlasku u jače inostrane klubove.

U mlađim kategorijama Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine, Čukaričkog, Voždovca i ostalih srpskih klubova igra desetine igrača rođenih u RS, a dosta njih već je skrenulo pažnju na sebe i polako krče put ka prvim timovima. To se prije svih odnosi na Dejana Joveljića (18) iz Bijeljine koji briljira u omladinskim kategorijama Crvene zvezde i njegovog sugrađanina Svetozara Markovića (17), koji sa kapitenskom trakom predvodi Partizan. Oni su već trenirali sa prvim timovima i ubrzo bi trebalo da debituju, čime bi krenuli stopama Srđana Babića, Mijata Gaćinovića, Siniše Saničanina, Luke Jovića, Mihaila Ristića, Ognjena Ožegovića, Borka Duronjića, Miladina Stevanović i ostalih igrača koji su dogurali do prvih timova, a kasnije se većina njih otisnula širom Evrope. Crvena zvezda ima veliku „koloniju“ igrača iz Srpske koji su do crveno-bijelog dresa došli preko kampova ili prijateljskih mečeva na kojima skrenu pažnju trenera Beograđana. Takav put prošao je Banjalučanin Milan Šikanjić, koji je ranije trenirao u Borcu iz Banjaluke.

– Dok sam bio u Borcu, uslovi su bili loši, trenirali smo na pješčanom terenu. Upravo to je bio jedni razlog zbog kojeg sam otišao. Sada je korektno, ali opet ne može da se poredi, ovdje se gradi trening centar, biće tri terena, teretana, internat. Mnogo više se ulaže. U Zvezdi je mnogo momaka iz Bijeljine poput Stefana Santrača, Milana Savića, Đorđa Jovičića, Veljka Gavrića, kojima je mnogo lakše da dođu ovdje pošto su blizu. Međutim, i ostali imaju šansu, pošto klub organizuje puno probnih utakmica i treninga, gdje se možeš pokazati – istakao je Šikanjić.

Vojvodina je uvijek znala da prepozna talente iz RS i puno njih je gurnula u prvi plan. I sada je tamo desetak momaka sa ovih prostora, a mladi golman Luka Kačavenda (16) objašnjava koliko mu je značio prelazak iz Rudar-Prijedora.

– Sigurno da su uslovi dosta bolji i stanje terena, što je osnovno. Puno više se ulaže i zato sam ovdje da odem negdje, ovo je odlična odskočna daska. Odlično smo prihvaćeni, ima nas dosta iz Prnjavora, Brčkog, Zvornika i ostalih gradova. Četiri mjeseca sam ovdje, sve je super – rekao Kačavenda.

Put Srbije odnedavno je krenuo još jedan Banjalučanin Luka Mrđa (18). On je iz juniora Krupe prešao u Voždovac, koji posljednjih nekoliko godina radi odličan posao, tako da Mrđa ima veliku šansu da napreduje. Krenuo je odlično, pošto je na sedam mečeva postigao pet golova i ne bi bilo čudno da uskoro debituje za A tim kod trenera Ilije Stolice, koji je poznat po tome da daje šansu mladim igračima.

– Tri mjeseca sam tu, super sam se snašao. Na početku je bio period adaptacije, upoznavanje grada sa drugarima. Oni su me odlično prihvatili i za sada je sve super. Na posljednja dva meča sam dao četiri gola, a kako sam stigao pred kraj prelaznog roka, propustio sam nekoliko mečeva dok nije riješena papirologija. Igra se na višem nivou, radimo i individualno i vidi se napredak. Krenuo sam u Omladincu, imali smo dobre uslove, što se tiče tog ranga. U Krupi sam bio godinu, stvarno smo imali uslove među najboljim, a Voždovac je opet na višem nivou. Ovdje je baš profesionalno, sa omladincima se radi kao sa prvotimcima u BiH. Tri trenera su na treningu, radi se dosta jače, ozbiljnije su utakmice i liga – kazao je Mrđa i dodao da se redovno čuje sa sugrađanima Dankom Radićem iz Čukaričkog i fudbalerom Brodarca Vidosavom Mušićem.

Ovi momci sve više otvaraju vrata ostalim talentima koji se odluče da odu put Srbije, jer iz tamošnjih klubova mnogo je lakše dogurati do dresove reprezentacije, da li Srbije ili BiH, a kasnije i većih evropskih klubova.

Glas Srpske