Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženih Mitara Vlasenka, Rada Vlasenka i Drage Končara nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se žalba Tužilaštva BiH, odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine, broj: S1 1 K 016065 14 Kri od 23.12.2016. godine potvrđuje.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine (Sud BiH), broj: S1 1 K 016065 14 Kri od 23.12.2016. godine, optuženi Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar oslobođeni od optužbi da su: Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar, zajedno počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. KZ BiH i Rade Vlasenko sam, počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. KZ BiH. Istom presudom na osnovu odredbe iz člana 189. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH), odlučeno je da troškovi krivičnog postupka iz člana 185. stav. 2. ZKP BH, kao i nužni izdaci optuženih i nužni izdaci i nagrada branilaca, padaju na teret budžetskih sredstava.

Protiv navedene presude žalbe je izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zbog bitnih povreda odredbe krivičnog postupka iz člana 297. stav 1. i člana 297 stav 2. ZKP BiH i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz člana 299. stav 1. ZKP BiH, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH žalbu u cjelosti uvaži, pobijanu presudu ukine i na osnovu člana 315. ZKP BiH odredi održavanje pretresa na kojem će se ponoviti dokazi uslijed kojih je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno i da nakon toga optužene oglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom.

Odgovore na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH dostavili su branioci optuženih Mitra Vlasenka, Rade Vlasenka i Drage Končara u zakonskom roku sa istovjetnim prijedlozima da Apelaciono vijeće žalbu odbije kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu.

Na sjednici Apelacionog vijeća, održanoj dana, 16.06.2017. godine tužilac Tužilaštva BiH, kao i branioci optuženih ostali su pri svojim navodima iznesenim u žalbi, odnosno odgovorima na iste. Pored navedenog, tužilac Tužilaštva BiH je i naveo da odgovori branilaca nisu dostavljeni Tužilaštvu zbog čega je Tužilaštvo ostalo uskraćeno za njihove sadržaje, te je Apelaciono vijeće na održanoj sjednici zatražilo od odbrana optuženih njihovu detaljniju usmenu elaboraciju, što su odbrane optuženih i učinile.

Sud BiH