Na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora odbornici su usvojili odluku o kriterijumima i postupku za određivanje i promjenu imena ulica i trgova na području grada.

Ova odluka je donesena kako bi se uskladila sa promjenama koje su nastale stupanjem na snagu Zakona o gradu, jer je Prijedor promijenio status opštine. Pored toga, na području jedne lokalne zajednice ne smiju biti dve ulice sa istim nazivima, pa će i one biti predmet preimenovanja.

Utvrđeno je 9 kriterijuma po kojima se mogu nazivati ulice. Između ostalog, njihova imena mogu biti geografski pojmovi, značajne ličnosti koje su doprinijele razvoju Prijedora, te osobe koje imaju međunarodni značaj.

Međutim, polemiku je izazvao peti kriterijum „da se izuzetno, za značajan doprinos razvoju i ugledu grada, nazivima ulica i trgova mogu davati imena živih”.

To je i razlog što odbornik Demokratske fronte Mirsad Duratović jedini nije glasao za ovu odluku.

– Davanje naziva po živima nije praksa nigde u svijetu. Na primjer prema Pravilniku Komisije u Beogradu, mora da prođe 3 godine od upokojenja, da bi ime ličnosti moglo da bude prijedlog za ulicu – naveo je Duratović u amandmanu, koji nije usvojen.

Predsjednik prijedorske Komisije za određivanje i promjenu imena ulica i trgova Milenko Radivojac ističe da će komisija raditi po kriterijumima koje je usvojila Skupština.

– Mi smo 2011. godine dali nazive za 160 ulica u novim naseljima. Tada su bili isti kriterijumi i jedna od ulica u Aerodromskom naselju dobila je ime po živoj osobi, a to je grčki sveštenik, arhimandrit Partenijus, koji je 20 godina posjećivao decu poginulih boraca u Prijedoru i donosio im pomoć, zbog čega je zaslužio da dobije ulicu sa svojim imenom – objašnjava Radivojac.

Tvrdi da trenutno nema nijednog živog Prijedorčanina koji je zaslužio da njegovo ime nosi neka od ulica.

– Ako sada neko spasi 10 ljudi u gradu, mislim da bi trebalo da dobije ulicu sa svojim imenom dok je živ, a kada bih govorio o zaslugama to su onda 43. prijedorska motorizovana brigada i 5. kozarska koje su sačuvale ovaj grad, jer pitanje je, šta bi bilo sada da njih nije bilo – smatra Radivojac i dodaje da politika pravi podjele i u ovom poslu.

Navodi da u Prijedoru ima 10-tak novih ulica kojima će Komisija ubrzo dodijeliti nazive, te će ubrzo biti poznat i broj ulica čija se imena dupliraju.

– Desilo se da u Prijedoru ima ulica koje nose isti naziv kao i neke ulice u Kozarcu, Ljubiji i Omarskoj. Na primjer, u Omarskoj i u gradu Prijedoru ima ulica Vuka Kardžića. Međutim, već postoji inicijativa mještana Omarske da njihova ulica nosi naziv po starom učitelju Obradoviću koji je okončao život u manastiru Tavna – priča Radivojac.

Dodaje da će glavni Trg u Prijedoru i dalje da nosi ime majora Zorana Karlice.

Duratović: Pavić će dobiti ulicu

Mirsad Duratović je odluku o imenima ulica uporedio sa dodjelom Povelje počasnog građanina bivšem gradonačelniku Prijedora Marku Paviću.

– Povelja se dodjeljuje za izuzetnu pomoć u razvoju i promociji grada. Pavić je kao gradonačelnik imao obavezu da radi na tome i bio je dobro plaćen. Čemu onda još povelja? Nijedan grad u regionu nije proglasio svog gradonačelnika počasnim građaninom. Mi jesmo svoga, jer nam je ostavio preko 20 miliona kredita koje ćemo otplaćivati do 2031. godine. Sad će mu grad dati još i ulicu i trg! – uvjeren je on.

EuroBlic

Povezane vijesti

GRADONAČELNIK ĐAKOVIĆ UKINUO PRVI STEPEN PRIPRAVNO... Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ( „ Službeni glasnik RS „ broj: 121/12 ) i člana...
ČETVRTAK-22.MART: VODOSTAJ SANE OPAO NA 260 CENTIM... Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 22.03.2018. godine Uvidom u stanje vodostaja vodotoka na području grada Prijed...
PROJEKAT ZAŠTITE I OBNOVE KOZARE: DAJTE GLAS NAŠEM... Kliknite, glasajte i učestvujte u unapređenju sadržaja Nacionalnog parka Kozara! Nacionalni park Kozara je zajedno sa Planinarskim društvom Klekova...
SRIJEDA-21.MART: VODOSTAJ SANE 362 CENTIMETRA Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 21.03.2018. godine Uvidom u stanje vodostaja vodotoka na području grada Prijed...
UTORAK-20.MART: VODOSTAJ SANE PAO NA 367 CENTIMETA... Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 20.03.2018. godine Uvidom u stanje vodostaja vodotoka dana 20.03.2018. godine ...
PRIJEDOR-ZASJEDAO ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: I DA... U Prijedoru je danas zasjedao gradski Štab za vanredne situacije sa ciljem sumiranja postojećeg stanja na terenu i definisanja potrebnih aktivnosti ka...
UTORAK – 20.MART: ISKLJUČENJE STRUJE NA PODR... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog utorka, 20.marta, bez električne energije će biti jedan dio potrošača na području grada...
U NIŠEVIĆIMA KOD PRIJEDORA RIJEKA BISTRICA SRUŠILA... Rijeka Sava je u porastu, u Srpcu i Gradišci prešla je kotu vanredne odbrane od poplava. U Kozarskoj Dubici proglašena vanredna situacija. Usljed o...