Na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora odbornici su usvojili odluku o kriterijumima i postupku za određivanje i promjenu imena ulica i trgova na području grada.

Ova odluka je donesena kako bi se uskladila sa promjenama koje su nastale stupanjem na snagu Zakona o gradu, jer je Prijedor promijenio status opštine. Pored toga, na području jedne lokalne zajednice ne smiju biti dve ulice sa istim nazivima, pa će i one biti predmet preimenovanja.

Utvrđeno je 9 kriterijuma po kojima se mogu nazivati ulice. Između ostalog, njihova imena mogu biti geografski pojmovi, značajne ličnosti koje su doprinijele razvoju Prijedora, te osobe koje imaju međunarodni značaj.

Međutim, polemiku je izazvao peti kriterijum „da se izuzetno, za značajan doprinos razvoju i ugledu grada, nazivima ulica i trgova mogu davati imena živih”.

To je i razlog što odbornik Demokratske fronte Mirsad Duratović jedini nije glasao za ovu odluku.

– Davanje naziva po živima nije praksa nigde u svijetu. Na primjer prema Pravilniku Komisije u Beogradu, mora da prođe 3 godine od upokojenja, da bi ime ličnosti moglo da bude prijedlog za ulicu – naveo je Duratović u amandmanu, koji nije usvojen.

Predsjednik prijedorske Komisije za određivanje i promjenu imena ulica i trgova Milenko Radivojac ističe da će komisija raditi po kriterijumima koje je usvojila Skupština.

– Mi smo 2011. godine dali nazive za 160 ulica u novim naseljima. Tada su bili isti kriterijumi i jedna od ulica u Aerodromskom naselju dobila je ime po živoj osobi, a to je grčki sveštenik, arhimandrit Partenijus, koji je 20 godina posjećivao decu poginulih boraca u Prijedoru i donosio im pomoć, zbog čega je zaslužio da dobije ulicu sa svojim imenom – objašnjava Radivojac.

Tvrdi da trenutno nema nijednog živog Prijedorčanina koji je zaslužio da njegovo ime nosi neka od ulica.

– Ako sada neko spasi 10 ljudi u gradu, mislim da bi trebalo da dobije ulicu sa svojim imenom dok je živ, a kada bih govorio o zaslugama to su onda 43. prijedorska motorizovana brigada i 5. kozarska koje su sačuvale ovaj grad, jer pitanje je, šta bi bilo sada da njih nije bilo – smatra Radivojac i dodaje da politika pravi podjele i u ovom poslu.

Navodi da u Prijedoru ima 10-tak novih ulica kojima će Komisija ubrzo dodijeliti nazive, te će ubrzo biti poznat i broj ulica čija se imena dupliraju.

– Desilo se da u Prijedoru ima ulica koje nose isti naziv kao i neke ulice u Kozarcu, Ljubiji i Omarskoj. Na primjer, u Omarskoj i u gradu Prijedoru ima ulica Vuka Kardžića. Međutim, već postoji inicijativa mještana Omarske da njihova ulica nosi naziv po starom učitelju Obradoviću koji je okončao život u manastiru Tavna – priča Radivojac.

Dodaje da će glavni Trg u Prijedoru i dalje da nosi ime majora Zorana Karlice.

Duratović: Pavić će dobiti ulicu

Mirsad Duratović je odluku o imenima ulica uporedio sa dodjelom Povelje počasnog građanina bivšem gradonačelniku Prijedora Marku Paviću.

– Povelja se dodjeljuje za izuzetnu pomoć u razvoju i promociji grada. Pavić je kao gradonačelnik imao obavezu da radi na tome i bio je dobro plaćen. Čemu onda još povelja? Nijedan grad u regionu nije proglasio svog gradonačelnika počasnim građaninom. Mi jesmo svoga, jer nam je ostavio preko 20 miliona kredita koje ćemo otplaćivati do 2031. godine. Sad će mu grad dati još i ulicu i trg! – uvjeren je on.

EuroBlic

Povezane vijesti

ŽUTI METEOALARM ZA PRIJEDOR: POJAČAN VJETAR I MJES... Hidrometeorološki zavodi izdali su žuti meteoalarm za područje Prijedora za 15.decembar. Danas se očekuje mjestimično pojačan vjetar s udarima veći...
SLATKA ZIMSKA ČAROLIJA U PRIJEDORU: NAJSLAĐA PRAZN... Tvornica keksa “Mira” i Grad Prijedor prvi put ove godine za svoje sugrađane organizuju “Slatku zimsku čaroliju”, najslađu zimsku zabavu s pregrštom z...
KLIZALIŠTE U PRIJEDORU – FOTO Prijedor će u narednom periodu imati klizalište. Kako nezvanično saznajemo, za to je zaslužna Gradska uprava, koja se uz pomoć Fabrike keksa "Mira"...
PROBLEMI NA ELEKTRO MREŽI U PRIJEDORU Oko 700 domaćinstava na teritoriji grada Prijedora i dalje je bez struje. Radnici Elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove na oko 30 t...
OLUJNO NEVRIJEME PRAĆENO VJETROM NANIJELO OŠTEĆENJ... Olujno nevrijeme praćeno vjetrom nanijelo je velika oštećenja na elektro mreži na teritoriji grada Prijedora. Ekipe Elektrodistribucije su na teren...
PRIJEDOR: ZBOG KVARA NESTALO VODE U VEĆEM DIJELU G... Tokom jutra i prijepodneva javio nam se jedan dio naših čitalaca sa informacijom da u dijelovima Prijedora gdje žive nema vode. Kako smo saznali iz...
DOČEK NOVE 2018. GODINE NA OTVORENOM: PRIJEDORČANE... Grad Prijedor i ove godine već tradicionalno organizuje doček Nove godine na otvorenom. Sve one koji se odluče da 2018. godinu dočekaju na Malom gr...
NARANDŽASTI METEOALARM ZA PRIJEDOR: U PONEDJELJAK ... Hidrometeorološki zavodi izdali su narandžasti meteoalarm za područje Prijedora za 11.decembar. Nakon što je današnja temperatura u našem gradu tek...