cvijicevi susreti-plakatU Prijedoru će od 13. do 19. oktobra biti održana manifestacija “Dani Jovana Cvijića”, koja svake godine okuplja škole što nose ime istaknutog naučnika, najavljeno je iz Osnovne škole “Jovan Cvijić” iz prijedorskog mjesta Brezičani.

Otvaranje manifestacije posvećene životu i djelu srpskog naučnika, osnivača Srpskog geografskog društva, najavljeno je za ponedjeljak, 13. oktobra, u 20.00 časova u “Galeriji `96” u Prijedoru.

Naučno predavanje biće održano u srijedu, 15. oktobra, u Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” u 18.00 časova.

Seminar za nastavnike i profesore geografije najavljen je za četvrtak, 16. oktobra, u 9.00 časova u Hotelu “Prijedor”, a predavanja u Spomen-kući Stojanovića u 19.00 časova.

Za petak, 17. oktobra, u 15.00 časova predviđeno je okupljanje delegacija škola učesnika u Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” u Brezičanima, a njeni učenici će u subotu, 18. oktobra, u 17.00 časova izvesti svečani program u društvenom domu Brezičanima.

“Cvijićeve susrete 2014” podržali su grad Prijedor, obrazovne i ustanove kulture u gradu Prijedoru, Republički pedagoški zavod, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Prirodno-matematički i Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, Srpsko geografsko društvo, Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Institut “Jovan Cvijić” pri SANU i Muzej grada Beograda.

Cvijićevi susreti održavaju se od 1995. godine na inicijativu Srpskog geografskog društva.

Sve škole sa područja Srbije i Republike Srpske koje nose ime Jovana Cvijića okupljaju se u oktobru u nekom od mjesta iz kojih dolaze – Banjaluke, Prijedora, Beograda, Debrca, Zvornika, Zrenjanina, Zubinog Potoka, Kostoca, Loznice, Modriče, Sirče, Smedereva, Zminjaka i Štrpca.

SRNA