dns-pavic-izbori 2014-rezultatDemokratski narodni savez /DNS/ dobio je na izborima oko 60.000 glasova i time zabilježio rast veći od 50 odsto u odnosu na prethodne opšte izbore 2010. godine kada je osvojio oko 39.000 glasova. izjavio je danas predsjednik DNS-a Marko Pavić.

“Svake izbore DNS raste oko 50 odsto u odnosu na prethodne i evo to se i sada pokazalo. Izuzetno smo zadovoljni rezultatom tim više što su je raspoređen po svim dijelovima Republike Srpske. Takav rast govori da smo od građana dobili povjerenje koje smo tražili”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je ocijenio da je time izborni cilj DNS-a postignut – da pojača učešće u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da ostane parlamentaran na nivou BiH.

“Potrebno je što prije krenuti u formiranje vlasti i ne odugovlačiti kako bismo se što prije uhvatili u koštac sa problemima koje imamo. Sačekaćemo preliminarne rezultate CIK-a i nakon toga stupiti u kontakt s drugim strankama i sa onima s kojima se programski nađemo dalje ići u dalje razgovore o koaliciji i vlasti”, poručio je Pavić.

On je ponovio da će DNS, kao što je i ranije najavio, tražiti mandatara za sastav nove vlade jer je dobio toliko podršku građana.

“Ostajemo pri svom stavu, s tim što vi znate šta znači razgovarati s drugim strankama. Ne znamo ni sa koliko ćemo stranaka razgovarati i sve su opcije moguće, ali prva opcija je da DNS dobije mandatara”, kazao je Pavić.

On je naglasio da DNS ne može uticati na druge stranke s kim će ko ići u koaliciju i da je za to potrebno sačekati bar preliminarne rezultate.

“U svakom slučaju, red je prvo ići na razgovore sa dosadašnjim koalicionim partnerima, ali DNS neće bježati od razgovora sa svim strankama, jer je ovo krupno političko pitanje i treba mu prići vrlo odgovorno i ozbiljno”, ocijenio je Pavić.

Šef centralnog izbornog štaba i generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić podsjetio je na konstanatan rast DNS na svim izborima od osnivanja stranke do danas, navodeći da je DNS 2006. godine na opštim izborima osvojio oko 22.000 glasova, 2010. oko 39.000, a ove oko 60.000 KM.

U odlazećem sazivu vlasti DNS ima jednog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, šest u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te dva ministra u izvršnoj vlasti.

SRNA