Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Oštroj Luci večeras je svečano dočekana ikona Svetog Aleksandra Nevskog iz Sankt Peterburga.

Ova ikona, koja ostaje u oštrolučkom hramu, blagoslov je ovog velikog svetitelja, a preko njega i ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve.

Ikona Svetog Aleksandra Nevskog oslikana je i osveštana u Lavri Svetog Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu, nad svetim moštima ovog velikog svetitelja, zbog čega se smatra čudotvornom.

Brojni mještani Ošre Luke, ali i okoline došli su da se pred ikonom pomole za zdravlje i sreću.

– Ovo je još jedan vid povezivanja Rusije i naše Republike, jedan predivan događaj za Oštru Luku i Republiku Srpsku – kaže mještanka Dragica Marijanović.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar, rekao je da je Aleksandar Nevski 2008. godine proglašen za najvažniju ličnost u ruskoj istoriji i da je sama spoznaja da ikona dolazi u ovu opštinu izazavala veliko interesovanje.

Ikona zauvijek ostaje u oštrolučkom hramu i smatra se velikim blagoslovom svetitelja, ali ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve.

– Ikona će od večeras biti u hramu Hrista spasitelja, tu će ostati i naš blagočestivi narod će dolaziti da je cjeliva i da joj se pokloni – rekao je protojerej-stavrofor Petar Milovac, paroh oštrolučki.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je da ova ikona predstavlja veliki blagoslov.

– Naš narod na ovim prostorima je darovan tom ikonom, kako bi se mogli moliti pred njom – rekao je episkop Sergije.

Srpsko-ruska zajednica “Zavet” posredovala je u darovanju ove ikone, ali i zvona za oštrolučku crkvu.

– To i jeste velika nit, učvršćivanje prijateljstva između srpskog i ruskog naroda, ali je još veća nit da se pravoslavlje proteže od Srbije do Rusije – kaže Ljubinko Ćurković, predstavnik “Zaveta”.

Zbog velikog interesovanja vjernika za ikonu, vrata oštrolučke crkve biće otvorena svakim danom od 9 do 18 časova.

RTRS