Proteklog utorka u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Trnopolju nastavnica islamske vjeronauke Hadisa Avdagić održala je predavanje za sve učenike i nastavnike škole o „Danu Ašure“.

U pripremi ovog predavanja su učestvovali i svi učenici koji pohađaju islamsku vjeronauku.

Oni su zajedno sa svojom nastavnicom učestvovali u pripremi Ašure (slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća i začina), kako bi njihovi prijatelji iz škole mogli da degustiraju pripremljeno.

-Ovo predavanje je jedno u nizu koje je planirano za ovu školsku godinu, da se održe u našoj obrazovnoj ustanovi. S obzirom da je škola bogata različitim nacijama, te da naši učenici pohađaju tri vrste vjeronauka, došli smo na ideju da nekoliko puta godišnje organizujemo ovakva predavanja, na kojima će prisustvovati svi učenici, bez obzira koju vjeronauku pohađaju – rekla je direktorica škole Maja Bjeljac.

Ona je dodala da svi žele da učenici nakon odlaska iz ove škole budu bogatiji znanjima drugih vjera, nacija i običaja.

-Mišljenja smo da nepoznavanje drugih vijera i običaja ostavljaju prostora za stvaranje predrasuda, a mi upravo ne želimo da se to desi našim učenicima. Cilj ovakvih predavanja jeste da učenici shvate simboliku vjerskih običaja, međusobna preklapanja u vjerama, i na poslijetku, da shvate da vjerovanje podrazumijeva altruizam, empatiju i toleranciju – istakla je Bjeljac.

Ona je navela da je OŠ „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje primjer dobre prakse međusobnog slaganja i uvažavanja a multietnička struktura je prisutna i kod učenika i kod radnika škole.

-Želimo pokazati vlastitim primjerom da je tolerancija preduslov dobrog suživota i da je pokretač pozitivnih dešavanja u svim sredinama. Pored ovog, učenici i nastavnici će prisustvovati i predavanjima koje će održati i vjeroučitelji pravoslavne i ukrajinske vjeronauke, koja su planirana u toku ove školske godine. I ona će, kao i ovo održano, biti informativnog karaktera, prilagođena uzrastu učenika i osmišljena na način da djeci budu zanimljiva i poučna poručila je direktorica škole iz Trnopolja.

Tekst i foto – OŠ „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com