Akcionarsko društvo „Poljoproizvod“ iz Prijedora tužiće Grad Prijedor i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer njihovu zemlju lokalna vlast godinama daje poljoprivrednicima u zakup.

Posebno ih je naljutila najnovija odluka Grada Prijedora da se oko 600 hektara zemljišta da na korištenje poljoprivrednicima, koji Gradu plaćaju rentu.

U „Poljoproizvodu“ navode da je došlo vrijeme da se zaustavi praksa dijeljenja njihove zemlje, odnosno oko 18 hiljada dunuma čija vrijednost iznosi oko 45 miliona maraka.

Naši sagovornici tvrde da su zbog toga pretrpjeli štetu od skoro dva miliona maraka, jer je lokalna vlast godinama gazdovala njihovom zemljom i podijelila oko 3.000 dunuma za 13 izbjegličkih naselja u Prijedoru.

Međutim, u „Poljoproizvodu“ ne kriju da su zemlju dobili zbog loše privatizacije, jer ona kao prirodno bogatstvo ne može biti privatizovana. Navode da su 2001. godine upisali zemljište na A.D. „Poljoproizvod“, te da je Direkcija za privatizaciju njima dala trajno pravo korišćenje zemljišta.

– Poslije toga lokalni političari izvršili su pritisak da se u Katastru „Poljoproizvod“, koji je nakon privatizacije postalo akcionarsko društvo, ponovno upiše kao državno preduzeće. Zbog toga smo tužili Republičku upravu za geodetske i imovinsko pravne poslove – kažu naši sagovornici iz „Poljoproizvoda“.

Podsjećaju da je Okružni sud u Banjaluci 2012. godine donio presudu i poništio promene u Katastru, zbog čega se Geodetska uprava žalila. Međutim, njihovu žalbu je 2014. godine odbacio Vrhovni sud RS, nakon čega su dobili uvjerenje o posjedu zemljišta.

Istovremeno, na posljednjem zasjedanju Skupštine grada protiv davanja u zakup 600 hektara zemljišta bili su odbornici SDS.

– Rješenjem Vlade RS tačno je precizirano da zemljište ima posjedovni list na „Poljoproizvodu“. Kako mi možemo davati u zakup zemlju koja je tuđa? – upitao je Radenko Stijepić iz SDS.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da vjeruje u procjenu Ministarstva poljoprivrede RS, koje je dalo saglasnost na podjelu zemljišta. Iz resornog ministarstva poručuju da „Poljoproizvod“ ima pravo posjeda, ali vjeruju da je to trenutno.

– Srpska raspolaže poljoprivrednim zemljištem na kojem su pravo raspolaganja imala društvena preduzeća i u cilju stvaranja tačne i ažurne javne evidencije. Ministarstvo je kod nadležnog organa pokrenulo sudski postupak – poručuju iz Ministarstva.

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove RS kažu da je nakon privatizacije, Pravobranilaštvo RS podnijelo zahtjev za ponavljanje postupka upisa na „Poljoproizvod“, jer poljoprivredno zemljište nije bilo predmet privatizacije. Kažu da je taj zahtjev prihvaćen, ali da se na njega žalio „Poljoproizvod“, zbog čega je sve završilo na Vrhovnom sudu RS.

Raseljeni ne mogu legalizovati kuće

Budući da vlasnik zemlje u izbjegličkim naseljima još nije utvrđen, raseljene osobe ne mogu legalizovati kuće. Od oko 5.000 izgrađenih objekata, legalizovano je tek 476. Iz „Poljoproizvoda“ tvrde da bi raseljenima prepisali vlasništvo na zemlju, ali da im to nisu dozvoljavali političari, koji su je dijelili u svoje ime i tako osvajali političke poene.

EuroBlic

Povezane vijesti

DJECA “ANEMONE” U BANJI VRUĆICI: MINISTAR BOGDANIĆ... Tokom prošlog mjeseca u banji u Tesliću boravilo je 13 prijedorskih mališana, članova Udruženja građana za pomoć oboljelim od astme i KOPB “Anemona” i...
PRIJEDORČANIN IMA NAJDUŽI PENZIONERSKI STAŽ: PENZI... Prijedorčanin je pravo na porodičnu penziju ostvario prije skoro šest decenija i to je najduži period korištenja prava na penziju u Republici Srpskoj,...
ODRŽANE 12. “KOZARSKE POKLADE” U BISTRICI – ... U organizaciji Crkvene opštine Bistrica-Verići, Turističke organizacije grada Banjaluke i Turističke organizacije grada Prijedora, danas su u Bistrici...
ODRŽANA TRADICIONALNA LOVAČKA LAŽIJADA: POBJEDNIK ... U Omarskoj je sinoć održana 27. tradicionalna Lovačka lažijada. Manifestacija tokom koje se lovci takmiče u izmišljanju i predstavljanju lovačkih p...
AUTOPUT PRIJEDOR-BANJALUKA DO 2023. GODINE? – VIDE... Autoput Banjaluka-Prijedor trebalo bi, prema najavama, da bude završen 2023. godine. Krajem ovog mjeseca, Vlada Srpske počinje pregovore za dodjelu ko...
SLOVENAČKI “KOLEKTOR” U PRIJEDORU OTVARA NOVU FABR... Kompanija "Kolektor" planira izgradnju svog novog proizvodnog pogona u Prijedoru do kraja godine, saopšteno je iz slovenačke kompanije. "Kolektor" ...
“FAJNENŠEL TAJMS”: PRIJEDOR JE GRAD BIZNISA – VIDE... Prijedor je grad budućnosti, prema ocjenama "Fajnenšel tajmsa". Dobio je dva priznanja. Uz grad Prijedor po jedno priznanje su dobili Zvornik i ...
PRIJEDOR – GRAD BUDUĆNOSTI Grad Prijedor je grad budućnosti prema ocjenama uglednog svjetskog finansijskog časopisa „Financial Times“ iz Londona, a priznanja je dobio u dvije od...