Akcionarsko društvo „Poljoproizvod“ iz Prijedora tužiće Grad Prijedor i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer njihovu zemlju lokalna vlast godinama daje poljoprivrednicima u zakup.

Posebno ih je naljutila najnovija odluka Grada Prijedora da se oko 600 hektara zemljišta da na korištenje poljoprivrednicima, koji Gradu plaćaju rentu.

U „Poljoproizvodu“ navode da je došlo vrijeme da se zaustavi praksa dijeljenja njihove zemlje, odnosno oko 18 hiljada dunuma čija vrijednost iznosi oko 45 miliona maraka.

Naši sagovornici tvrde da su zbog toga pretrpjeli štetu od skoro dva miliona maraka, jer je lokalna vlast godinama gazdovala njihovom zemljom i podijelila oko 3.000 dunuma za 13 izbjegličkih naselja u Prijedoru.

Međutim, u „Poljoproizvodu“ ne kriju da su zemlju dobili zbog loše privatizacije, jer ona kao prirodno bogatstvo ne može biti privatizovana. Navode da su 2001. godine upisali zemljište na A.D. „Poljoproizvod“, te da je Direkcija za privatizaciju njima dala trajno pravo korišćenje zemljišta.

– Poslije toga lokalni političari izvršili su pritisak da se u Katastru „Poljoproizvod“, koji je nakon privatizacije postalo akcionarsko društvo, ponovno upiše kao državno preduzeće. Zbog toga smo tužili Republičku upravu za geodetske i imovinsko pravne poslove – kažu naši sagovornici iz „Poljoproizvoda“.

Podsjećaju da je Okružni sud u Banjaluci 2012. godine donio presudu i poništio promene u Katastru, zbog čega se Geodetska uprava žalila. Međutim, njihovu žalbu je 2014. godine odbacio Vrhovni sud RS, nakon čega su dobili uvjerenje o posjedu zemljišta.

Istovremeno, na posljednjem zasjedanju Skupštine grada protiv davanja u zakup 600 hektara zemljišta bili su odbornici SDS.

– Rješenjem Vlade RS tačno je precizirano da zemljište ima posjedovni list na „Poljoproizvodu“. Kako mi možemo davati u zakup zemlju koja je tuđa? – upitao je Radenko Stijepić iz SDS.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da vjeruje u procjenu Ministarstva poljoprivrede RS, koje je dalo saglasnost na podjelu zemljišta. Iz resornog ministarstva poručuju da „Poljoproizvod“ ima pravo posjeda, ali vjeruju da je to trenutno.

– Srpska raspolaže poljoprivrednim zemljištem na kojem su pravo raspolaganja imala društvena preduzeća i u cilju stvaranja tačne i ažurne javne evidencije. Ministarstvo je kod nadležnog organa pokrenulo sudski postupak – poručuju iz Ministarstva.

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove RS kažu da je nakon privatizacije, Pravobranilaštvo RS podnijelo zahtjev za ponavljanje postupka upisa na „Poljoproizvod“, jer poljoprivredno zemljište nije bilo predmet privatizacije. Kažu da je taj zahtjev prihvaćen, ali da se na njega žalio „Poljoproizvod“, zbog čega je sve završilo na Vrhovnom sudu RS.

Raseljeni ne mogu legalizovati kuće

Budući da vlasnik zemlje u izbjegličkim naseljima još nije utvrđen, raseljene osobe ne mogu legalizovati kuće. Od oko 5.000 izgrađenih objekata, legalizovano je tek 476. Iz „Poljoproizvoda“ tvrde da bi raseljenima prepisali vlasništvo na zemlju, ali da im to nisu dozvoljavali političari, koji su je dijelili u svoje ime i tako osvajali političke poene.

EuroBlic

Povezane vijesti

PRIJEDOR: PORESKA UPRAVA OPET U „ARSELOR MITALU“ –... Inspektori Poreske uprave započeli su novu kontrolu transfernih cijena u prijedorskom Arselor Mitalu. Pokušaće ponovo da dokažu ono što je sud nedavno...
KAKO SU BIVŠI VLASNICI PRIJEDORSKOG „IMPRA“ NAMAGA... Dok se očekuje da novi vlasnici pokrenu proizvodnju u bivšem „Impru“ iz Prijedora, zvanično je okončan stečaj ove industrije mesa pred Okružnim privre...
PAVIĆ: ODLUKA O PRIVATIZACIJI RŽR-A NEĆE BITI NA Š... Odluku o povlačenju Odluke o privatizaciji državnog kapitala u RŽR „Ljubija“ sa skupštinskog zasjedanja, u svojim komentarima, lideri opozicije su pro...
PRIJEDORSKA REGIJA SPREMNA ZA REFERENDUM – VIDEO U lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj formirane su komisije koje već rade na pripremama za referendum. I u prijedorskoj regiji određen je broj gl...
DELOŽACIJA PORODICE POGINULOG BORCA NA OSNOVU LAŽN... Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da je za sutra najavljena ...
POMOZIMO NIKOLINI DRAGOJEVIĆ: MLADOJ PRIJEDORČANKI... Mladoj Prijedorčanki, 14-godišnjoj Nikolini Dragojević, hitno je potrebna novčana pomoć za transplantaciju bubrega koja će se obaviti u italijanskoj P...
BUDIMO LJUDI: PODRŠKA OBOLJELOM MARKU DRINIĆU R... Akcija za oboljelog Marka Drinića, osamnaestogodišnjeg maturanta Elektrotehničke škole u Prijedoru, oboljelog od hemoblastoze, akutnog tipa leukemije,...
HUMANI KOZARČANI POMOGLI DVIJE PORODICE U ČARAKOVU... Kozarčani Mesud Kahrimanović poznatiji kao "Mega" i njegov zet Irfan Mehmedagić posjetili su protekle sedmice prijedorsko naselje Čarakovo gdje su pom...