Osude društva i diskriminacija za mnoge su prepreka da potraže pomoć psihologa ili psihijatra, a prema posljednjim podacima, u Republici Srpskoj ima 40.494 mentalno oboljelih osoba.

Ako uporedimo ukupan broj stanovnika u Srpskoj, kojih je prema rezultatima popisa iz 2013. godine 1,15 miliona, gotovo svaki 28. ima mentalne zdravstvene probleme.

Svjesni ovog problema, ali i značaja pravovremene reakcije i odlaska kod ljekara, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS izradilo je nacrt strategije mentalnog zdravlja do 2027. godine, koja će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.

Prema podacima navedenim u ovom dokumentu, centre za zaštitu mentalnog zdravlja u RS u 2015. godini posjetilo je 77.000 ljudi, a njih 5.739 je bolnički liječeno zbog različitih mentalnih poremećaja.

Šef Odsjeka za bolničku zaštitu u Ministarstvu zdravlja dr Milan Latinović ističe da značajan broj mentalno oboljelih nikada ne zatraže zdravstvenu pomoć.

– Koncept pružanja usluga iz oblasti mentalnog zdravlja koji mi zagovaramo kroz strategiju, a koji je prihvatila i Svjetska zdravstvena organizacija, jeste da se smanjuje broj pacijenata koji borave u bolnici, izuzev kada je riječ o težim akutnim stanjima. Sva briga o ovim pacijentima prenosi se na ustanove koje se nalaze unutar zajednice, odnosne centre za mentalno zdravlje kojih ima 27 u Srpskoj – rekao je Latinović i dodao da prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svaki četvrti čovjek ima neke mentalne tegobe.

Ističe da su među oboljelima najčešći poremećaji raspoloženja, od raznih oblika straha do depresije.

– Smatra se da je depresija jedan od najčešćih problema na globalnom nivou, koji će u nekom narednom periodu dospjeti u sami vrh ljestvice učestalosti obolijevanja – istakao je Latinović.

Kazao je da je u proteklih nekoliko godina napravljen veliki iskorak kada je riječ o unapređenju liječenja mentalno oboljelih, počevši od zakonskih regulativa, dokumenata, zapošljavanja psihologa u centrima za mentalno zdravlje i obuke kadra.

Specijalista psihijatrije na Odjeljenju psihijatrije u Bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru dr Jadranka Stanković upozorava da se broj mentalno oboljelih povećava, te da je uglavnom riječ o oboljenjima koja su reakcija na izloženost stresnim situacijama.

– Gubitak posla, nemaština, stalna izloženost stresu sve češće utiču na nastanak različitih mentalnih oboljenja. Starosna granica je pomjerena pa danas mladi zbog raznih anksioznih poremećaja i depresije traže pomoć psihijatra – rekla je Stankovićeva.

Šizofrenija

Jedno od učestalih mentalnih oboljenja je i šizofrenija, koju karakteriše nagli prekid misaonog procesa i veoma emotivna reakcija.

U nacrtu strategije je navedeno da je stopa smrtnosti viša kod osoba koji pate od teških mentalnih poremećaja pa tako ljudi koji pate od šizofrenije žive u prosjeku deset godina kraće. Dvije trećine ovih smrti su povezane sa lošim tjelesnim zdravljem.

Glas Srpske