Pred novu školsku godinu nadležne institucije odlučile su da provedu preventivnu aktivnost vanrednog tehničkog pregleda autobusa, koja će trajati do 4. septembra. Iako je oko 30 odsto do sada pregledanih autobusa neispravno, situacija nije alarmantna, a ni upitna bezbjednost đaka, tvrde nadležni.

Bezbjednost đaka na prvom mjestu. Zbog toga je prevoz školaraca pod budnim je okom nadležnih. Problema ima, kažu đaci, ukazujući na tehničku neispravnost autobusa kojim putuju.

Najčešći kvarovi na kočionom sistemu i svjetlosnoj signalizaciji. Kvarovi se dešavaju, tvrde vozači, ali budu otklonjeni u istom danu.

“Naša vozila su stvarno ispravna, imamo svoj tehnički pregled, svoje mjstore, eventualno dođe do nekih sitnih kvarova , ali to se brzo otkloni”, ističe Dragan Kolundžija vozač u “Autotransportu”.

Sve više tehničkih stanica u Srpskoj uključuju se u kontrolu tehničke ispravnosti autobusa. Pregled besplatan ali ne i obavezan, a posljedica za prevoznike nema, osim obaveze da otklone kvar.

Uzimajući u obzir podatak da je u 2016. godini registrovano 1.545 autobusa u Srpskoj, mali je procenat onih koji su za prvih sedam dana akcije koja je u toku, pristali da provjere ispravnost autobusa.

“Do danas je obavljeno svega 115 pregleda. Na žalost, moramo konstatovati da su na 34 autobusa uočeni određeni nedostaci tehničke neispravnosti”, ističe ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Od početka godine do danas izvršeno je i 2.025 redovnih tehničkih pregleda od čega je neispravan bio 251 autobus, dok je u istom periodu, na vanredan tehnički pregled sa puteva Srpske, od strane nadležnih organa, upućen 451 autobus.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbijednost saobraćaja Republike Srpske, naglašava da im je cilj da se poveća broj vanrednih tehničkih pregleda i na taj način natjeraju prevoznici da više vode računa o tehničkoj ispravnosti autobusa.

Prosječna starost autobusa na putevima Srpske je 16 godina, a njima će se od 1. septembra na putu od kuće do škole, svakodnevno voziti više od 20 hiljada đaka, širom Srpske.

RTRS