U Prijedoru je održana šesta po redu javna rasprava o Nacrtu zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Fond solidarnosti, čiji će osnivač biti RS, imaće javna ovlaštenja i organe upravljanja, kao i potpunu kontrolu priliva i trošenja sredstava.

Potpredsjednik Skupštine Grada Prijedora, Goran Dragojević, godinama prolazi porodičnu dramu – njegova petnaestogodišnja unuka Nikolina zbog teške bolesti čeka na transplaciju bubrega u Italiji.

Kaže, zahvaljujući ljudima dobre volje za liječenje je prikupljeno 70 hiljada evra.

Smatra da je postojanje Fonda solidarnosti od presudnog značaja u borbi s vremenom, kada porodicu zadesi ovakva sudbina.

– Isto smo uz pomoć građana dobre volje, uz pomoć Fonda prikupili sredstva koja smo uplatili u Padovi i sada čekamo da pozovu na transplataciju bubrega. Јa bih zamolio sve građana grada Prijedora, Republike Srpske da se uključe u ovu akciju i da podrže ovaj Fond solidarnosti, rekao je Dragojević.

Ovaj Nacrt zakona podržale su lokalne zajednice Prijedorske regije.

– Veliki broj takvih slučajeva ima, bilo bi dobro da ih nema. Zakon je potreban i nadam se da će se u što manjoj mjeri koristiti ova sredstva, istakao je Nikola Јanjetović, predsjednik Skupštine Opštine Kostajnica.

– Ovim zakonom prije svega želimo da poboljšamo tu oblast, da Republika Srpska i naše društvo u cjelini bude efikasnije kada je riječ o takvim slučajevima, a i moramo reći da eliminišemo veliki broj nepravilnosti koje su se događale o nekim od tih humanitarnih akcija, poručio je Siniša Karan, generalni sekretar predsjednika Republike Srpske.

Ovim Nacrtom zakona predviđa se izdvajanje od 0, 25 odsto od plate svakog zaposlenog u Srpskoj, na dobrovoljnoj bazi, što bi u prosjeku za platu od hiljadu maraka značilo izdvajanje od oko dvije i po marke na mjesečnom nivou.

Za sutra je planirana javna rasprava u Banjaluci, a Prijedlog zakona trebalo bi već da se nađe na dnevnom redu prve sjednice Narodne skupštine, polovinom septembra.

RTRS