Čak 403 djece u Republici Srpskoj našli su se lani u zvaničnoj evidenciji žrtava nasilja, a mahom su bili psihički i fizički zlostavljani, te na mnoge načine zanemareni.

S obzirom na to da mnogi slučajevi zlostavljanja djece nikada ne izađu na svjetlo dana, sumnja se da je broj mališana koji odrastaju uz torturu roditelja ili srodnika mnogo veći od prijavljenog.

U banjalučkom Centru za socijalni rad kažu da je lani iz biološke porodice izuzeto 14 djece koja su potom smještena u Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” ili su zbrinuti u hraniteljske porodice.

– Osnovni razlog izuzimanja djece bilo je zanemarivanje i zlostavljanje od strane njihovih roditelja, te do sada nijedno nije vraćeno u biološku porodicu – istakli su u ovom centru.

U Prijedoru je od roditelja oduzeto troje mališana, dok je na području Gradiške porodicu napustilo petoro djece.

– U odnosu na 2015. godinu, kada je iz porodice izuzeto troje mališana, lani je taj broj povećan, a najčešći razlozi su nasilje u porodici, grubo zanemarivanje te bolest i smrt roditelja – rekli su u gradiškom Centru.

Na području Doboja jedno dijete je oduzeto od roditelja i nije vraćeno u biološku porodicu.

– Izvršenje krivičnog djela nad djetetom bio je razlog njegovog oduzimanja od roditelja – rekli su u dobojskom Centru.

Na području Bijeljine u prošloj godini nijedno dijete nije oduzeto od roditelja.

– Nakon izmještanja djece paralelno se radi sa roditeljima na jačanju njihovih vaspitnik kompetencija, te postoji mogućnost vraćanja djece u porodicu. Kontakt sa roditeljima se odobrava ukoliko on nije ugrožavajući za dijete – pojasnili su u Centru za socijalni rad Bijeljina.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, poremećeni porodični odnosi lani su evidentirani u 3.278 porodica, što je za 185 porodica više u odnosu na godinu ranije.

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac kaže da iako porodica ima primarnu ulogu u razvoju i odrastanju djeteta, mnoga djeca upravo u porodici i u najranijem uzrastu doživljavaju različite oblike zanemarivanja, povređivanja, ponižavanja i zlostavljanja.

– Nasilje koje djeca doživljavaju u porodici nikako nije stvar samo porodice, već ozbiljan društveni problem. Svako nasilje je trauma za dijete sa teškim i trajnim posljedicama – rekla je Grahovac dodajući da djeca uglavnom ćute o nasilju.

Plavi telefon

Direktor Udruženja “Nova generacija” Jadranko Janković ističe da je za četiri godine, koliko postoji besplatna savjetodavna linija “plavi telefon”, broj 080 05 03 05 zazvonio 3.657 puta.

– Samo u julu ove godine, “plavi telefon” zvonio je 167 puta. Primarna svrha savjetodavne linije jeste savjetovanje djece u vezi bilo kog problema. Međutim ako dijete govori o nasilju, ohrabrujemo ga da to prijavi. Ako iz nekog razloga ne može da prijavi nasilje, šaljemo dopis centru javne bezbjednosti i centru za socijalni rad u opštini iz koje dijete dolazi sa sumnjom na nasilje, navodeći sadržaj poziva koji smo dobili – rekao je Janković.

Glas Srpske