Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj je stanje bezbjednosti na području ove Uprave ocijenio kao stabilno i dobro.

U toku mjeseca jula ove godine evidentirano je ukupno 76 krivičnih djela (za 9,5% manje). Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 73,3%, što je za 13% više u odnosu na uporedni period, dok ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 89,9% (78,8).

U julu mjesecu evidentirana su 4 krivična djela protiv života i tijela (lake tjelesne povrede), od kojih su sva rasvijetljena.

Iz oblasti imovinskih krivičnih djela evidentirana su ukupno 32 krivična djela (49) što je za 34% manje u odnosu na uporedni period. Krivičnih djela krađe i teške krađe evidentirano je 21 (34) ili 38,2% manje. Prijavljeno je 1 razbojništvo koje je rasvijetljeno.

Kada su u pitanju krivična djela gdje su predmeti izvršenja vozila, u julu mjesecu evidentirano je jedno otuđenje vozila i dva pokušaja otuđenja, od kojih je jedan pokušaj rasvijetljen zaticanjem izvršioca na licu mjesta izvršenja krivičnog djela.

Pronađena su tri otuđena vozila, od kojih su dva otuđena tokom 2016.godine u Prijedoru i jedno u Banja Luci.
Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, evidentirano je 7 krivičnih djela i 1 prekršaj. Izvršeno je 8 oduzimanja opojnih droga, od čega, između ostalog, 79,04 marihuane, 37 stabljika indijske konoplje i 11 sjemenki indijske konoplje.

Tokom jula mjeseca evidentirano je 6 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Tokom mjeseca jula nastavljena je realizacija akcije „Tabacco“ koja je rezultirala oduzimanjem 25 kg rezanog duvana, dok je dosadašnjim aktivnosima u okviru ove akcije oduzeto ukupno 580,8 kg rezanog duvana i 4.987 kutija cigareta bez akciznih markica.

Dosadašnjim aktivnostima akcije „Uplatnica“ podneseno je 8 izvještaja protiv 11 lica za počinjenih 17 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je ukupno 69 prekršaja. U izvještajnom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Održana su 43 javna skupa, sa oko 43.500 posjetilaca, i svi su protekli bez incidenata. Policijski službenici ove Uprave kontinuirano sprovode preventivne aktivnosti u cilju sprečavanja dešavanja incidenata motivisanih mržnjom, a u pogledu turističke sezone i prisustva većeg broja građana iz inostranstva, sprovode se planske aktivnosti prevencije i represije pojavnih oblika prosjačenja. U julu mjesecu ove godine evidentirano je 18 prekršaja prosjačenja, dok je taj broj u uporednom periodu iznosio 4.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja evidentirano je 1.905 prekršaja, a evidentirano je 110 saobraćajnih nezgoda, u kojima su smrtno stradala 2 lica.

Iz saobraćaja je isključeno 127 vozila i 212 vozača, od čega 176 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok je zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje isključeno 29 vozača.

Tokom proteklog mjeseca Policijska uprava Prijedor je u kontinuitetu realizovala akcije kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanja alkoholisanosti vozača, kao i kontrolu tehničke ispravnosti motornih vozila.

PU Prijedor
Foto – ilustracija