Iako iz Rudar-Prijedora, tačnije njegovog Komiteta za hitna pitanja, tela koje se u „krnjem“ sastavu nalazi na čelu kluba, niko zvanično javnosti nije predočio tu činjenicu, „rudari sa Sane“ ponovo idu sa Grdskog stadiona.

Za očekivati je da ovaj put to bude nakratko, s obzirom da su to posljednjih godina činili češće.

Na prste jedne ruke mogle bi se nabrojati prijateljske utakmice koje su kod kuće odigrali.

Sveznajuća „fudbalska čaršija“ je to već načula, a igrači treniraju u Ljubiji.

Svoj posljednji prvenstveni meč Lige za prvaka, protiv šampiona i povratnika u Premijer ligu BiH, banjalučkog Borca, odigraće na Gradskom stadionu, iako ni to još nije zvanično potvrđeno, ali u glavnom gradu Republike Srpske.

Navodno, posle neuspješne rekonstrukcije glavnog terena, zbog kojeg su se Prijedorčani „seljakali“ od pomenute Ljubije do Omarske i Gradiške, ponovo su neki, vjerovatno ovoga puta stručniji ljudi, prionuli na posao.

„Travnati tepih“, koji baš i nema taj epitet, šprican je nekim otrovima, pa tako treba da odstoji izvjestan period, desetak dana, onda će se „dotjerati“.

Ali postavlja se pitanje, da li je to moralo da se čini prije kraja borbi za bodove.

Možda je logika čelnika ovog sportskog kolektiva bila da su i tako navijači digli ruke od njih.

Iako su delegati u posljednje dvije utakmice protiv zvorničke Drine i Tekstilac Korta iz Dervente upisivali da je bilo prisutno po 150 gledalaca, jedva da je na svakom od tih mečeva na tribinama bilo po stotinjak ljudi.

Ovim potezom Uprava kao da želi i to malo njih da rastjera, a izvjesno je da je gostovanje „crveno-plavih“ bila prilika da se vrate u većem broju, ako ništa drugo, da vide i najbolji tim u Srpskoj.

Mogućnost da se igra na nekim od „domaćih“ terena, u Ljubiji i Omarskoj, otpada zbog nemogućnosti da se obuzdaju banjalučki navijači, iako ova utakmica nema nikakvog takmičarskog značaja.

Zanimljivo je da je prije tog starog krajiškog derbija, predviđenog za 10.jun, tri dana ranije na Gradskom stadionu, kao i u prethodne četiri godine, trebalo da se odigra finale Kupa Grada Prijedora.

Od kada se ponovo igra na nivou Grada, uz učešće klubova iz susjedne opštine Oštra Luka, uvijek je to zdanje bilo poprište borbe za pehar.

Rudar-Prijedor ga je osvojio baš 2013.godine, kao prvi pobjednik, a i ove je izborio plasman u okršaj za vrijedan trofej.

To, ipak, za ljude iz prvoligaša, među kojima je i Vukašin Đaković, potpredsjednik Gradskog fudbalskog saveza Prijedor, organizatora takmičenja, nije bilo mnogo važno ili, zaista, žele da pokažu svoju ažurnost, jer, izvjesno je da ne snose odgovornost za prethodne propuste u popravljanju terena.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com