srna-kampanja ams rs (2)Više od 91 odsto vozača ne poštuje ograničenje brzine na 30 kilometara na čas u blizini škola, a više od 60 odsto ne poštuje takvo ograničenje na 50 kilometara na čas, rekao je danas generalni sekretar Auto moto saveza /AMS/ Republike Srpske Ranko Babić.

On je naveo da je AMS do ovih pokazatelja došao akcijom anonimne provjere poštovanja ograničenja brzine u blizini škola širom Republike Srpske.

“Republika Srpska se odlučila da upravlja bezbjednošću saobraćaja, a ne da je prepušta stihiji”, rekao je Babić novinarima u Prijedoru gdje je danas u Osnovnoj školi “Petar Kočić” organizovan niz aktivnosti u okviru kampanje “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas”.

Babić je naveo da svaku školsku godinu prate aktivnosti sa đacima, sa roditeljima i sa vozačima, a sve sa ciljem što bezbjednijeg učešća djece u saobraćaju.

“Aktivnosti se time ne završavaju, jer u svim školama imamo saobraćajne sekcije koje se pripremaju tokom cijele godine za takmičenja, a na rezultatima finalnog takmičenja koje svake godine okupi više od 200 đaka od 10 do 12 godina djeci bi mogli pozavidjeti mnogi odrasli vozači sa dugogodišnjim stažom”, dodao je Babić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da je situacija u saobraćajnoj infrastrukturi u blizini škola širom Srpske dosta dobra i da se stalno poboljšava uz učešće lokalnih zajednica i “Puteva Republike Srpske”.

“Ne možemo biti potpuno zadovoljni jer evo i ovdje u Prijedoru i u Jošavki smo imali povrijeđeno dijete u saobraćaju na početku ove školske godine. Ne možemo biti zadovoljni dok god je ijedno dijete povrijeđeno i mi ćemo tu stalno unapređivati stanje”, kazao je Radović.

srna-kampanja ams rs (1)On je za iduću godinu najavio početak projekta po uzoru na razvijene zemlje koji će trajati više godina, a koji za cilj ima da svaka osnovna škola u Republici Srpskoj dobije plan o bezbjednim putevima od škole do kuće.

“Tačno će se znati iz kojeg naselja koja škola ima koliko đaka i koji su putevi do škole, a onda će lokalna zajednica i policija raditi svoj dio posla ako putevi nisu bezbjedni”, pojasnio je Radović.

Direktor OŠ “Petar Kočić” Gorana Bosančić rekla je da je djelimično zadovoljna bezbjednošću đaka u saobraćaju.

“Škola je velika i mnogobrojna i ograđena je godinama i to je dobro. Ali među 1225 đaka imamo 177 putnika i nemamo uticaja na to gdje su autobuske stanice, a, pored toga, široko je upisno područje i imamo djecu koja dugo pješače iz naselja Urije i iz Aerodromskog naselja”, kazala je Bosančić.

Ona je pozdravila najavu projekta kojim bi svaka škola dobila mape puteva, ističući izuzetno dobru saradnju sa policijom koja je prisutna u blizini škole.

“Imamo i ležeće policajce i znakove ograničenja brzine na 30 kilometara na čas. Vidljivo je prisustvo saobraćajnih policajaca koji kažnjavaju nesavjesne vozače”, dodala je Bosančić.

Edukativno-preventivnoj akciji u prijedorskoj školi prisustvovali su danas i predstavnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor, Auto moto društva “Prijedor” i gradske uprave Prijedor. Rukovodstvu škole uručen je poklon – bicikl, a đacima podijeljene majice, naljepnice za sveske i knjige, saobraćajni bukvari, rasporedi časova i obrazovni leci.

Kampanja “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas” traje do 30. septembra i ima za cilj da utiče na vozače da povećaju pažnju tokom početka školske godine u zonama škola, kao i da edukacijom učenika, roditelja i nastavnika o pravilnom ponašanju u saobraćaju razvija svijesti o bezbjednosti djece.

Zajednički je sprovode AMS, ministarstva saobraćaja i veza, unutraših poslova i prosvjete i kulture, te Agencija za bezbjednost saobraćaja, auto moto društva i lokalne zajednice.

SRNA