Sindikalna organizacija Arselor Mitala Prijedor planirala je da u srijedu, 17.maja, rudarskom mehanizacijom (demperima) izvrši mirnu blokadu „prijedorske petlje“ na ulazu u Banjaluku za šta je poslat i zahtjev Policijskoj upravi Banja Luka.

Međutim, danas je iz banjalučke policije stigao odgovor u kome se navodi da nisu ispunjeni uslovi za tako nešto.

Ovo je na današnjoj pres konferenciji potvrdio predsjednik Sindikalne organizacije Arselor Mitala Prijedor Milanko Stojnić.

-Mirnom blokadom smo željeli da pokažemo svoje neslaganje sa prodajom akcija u Rudnicima željezne rude „Ljubija“ Izrael investment grupi – rekao je Stojnić.

On je ponovio da su predstavnici Mitala više puta naglasili da ne planiraju sarađivati sa ovom kompanijom, što bi značilo i njihovo povlačenje iz Prijedora.

Stojnić je dodao da ne zna šta su sve radnici Arselor Mitala Prijedor spremni uraditi, ukoliko Narodna skupština RS u utorak potvrdi odluku Vlade Republike Srpske o prodaji RŽR „Ljubija“ Izraelcima.

Novinarima je predstavljeno i pismo sindikata metalaca Federacije BiH, Zeničko-dobojskog kantona i Arselor Mitala Zenica koje je upućeno poslanicima Kluba „Domovina“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U pismu se od njih traži da glasaju protiv odluke Vlade RS o prodaji RŽR „Ljubija“ Izraelcima i da tako opravdaju epitet „Narodnih“ poslanika, jer bi njihova podrška značila ugrožavanje egzistencije za 25.000 do 30.000 ljudi.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com