Šesnaestog maja 2014. godine Prijedor je obilježavao Dan grada. Proslava se ubrzo pretvorila u borbu za spasavanje života.

Nezapamćena poplava uništila je skoro pet hiljada objekata. Rijeka Sana, za samo nekoliko časova, potopila je 16 hiljada hektara površine i uništila domaćinstva, usjeve, privredne subjekte i stočni fond.

Nakon toga, preduzete su mjere zaštite od poplava, pročišćena su riječna korita i obala rijeke, a izgrađen je nasip i parapetni zid. Saniran je veliki broj objekata, ali oni koji su bili na udaru vodene bujice s gorčinom se sjećaju dešavanja prije tačno tri godine.

Dušku Topoli iz Gomjenice voda je polavila sprat kuće. Danas je slika njegovog doma potpuno drugačija.

– Poprilično sam se uspio oporaviti i kuću srediti, što uz pomoć donacije, tj. vaučera, što od svojih sredstava. Ostalo je još da se uradi vanjska fasada, ali za to nema para – kaže on.

Ipak, ne mogu se lako zaboraviti slike iz 2014. godine. Tog maja grad na Sani postao je “grad na vodi”, a čamac osnovno prevozno sredstvo za pružanje pomoći i spasavanje ljudi. Sana je uništavala sve pred sobom. Na sreću ljudskih žrtava nije bilo, iako je vodostaj premašio stogodišnji prosjek.

– Nerado se sjećamo tih trenutaka. Niko nije očekivao da će se desiti poplave takvog obima. Međutim, dobro smo bili organizovani i djelovali smo pravovremeno – kaže Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Na meti vodene stihije našlo se oko osam hiljada Prijedorčana. Nakon štete veće od 15 miliona KM, uslijedio je period oporavka. Vlada Republike Srpske izdvojila je milione iz sopstvenih, ali i donatorskih kreditnih sredstava, a gradska uprava stotine hiljada KM. Međutim, posljedice se i danas osjete – ekološke, ali i ekonomske.

– Posljedice se osjete prije svega u ekonomskoj sferi, a odnose sena činjenicu da mnoga domaćinstva i poljoprivredni i privredni subjekti nisu sanirali svoje gubitke i štete koje su nastale – kaže Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

Sve još nije obnovljeno, ali volja za bolje sutra jača je od svih bujica koje je toga maja donijela rijeka Sana.

RTRS