pavic-delvekioGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je nakon susreta sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vekiom da je u centru pažnje lokalne vlasti u ovom gradu čovjek i da je njena politička orijentacija put u EU, ali i izuzetna saradnja sa Hrvatskom čije su granice praktično granice sa EU.

“Ta granica nije most preko koga se prelazi, nego most saradnje, naročito ovih opština i gradova koje gravitiraju jedni drugima u pograničnom području”, istakao je Pavić.

On je dodao da je ambasadora upoznao o planovima kojima gradska vlast Prijedora želi da gradi bolje sutra za svoje građane.

“U Prijedoru postoje dvije renomirane firme iz Hrvatske koje neprekidno proširuju djelatnost i koje znatno utiču na dohodak koji se stvara u gradu, ali i na broj zaposlenih radnika, što je veoma bitno”, istakao je Pavić, govoreći o Fabrici keksa “Mira” i pogonu Fabrike obuće “Ivančica”.

On je dodao da je želja da se ovim kontaktima podstaknu privrednici i drugi subjekti na bolju saradnju, da im se omogući da rade, zapošljavaju, stvaraju dohodak.

“Onda ćemo svi imati koristi od toga. Mi smo jednostavno upućeni jedni na druge”, istakao je Pavić.

Ambasador Hrvatske Ivan Del Vekio potvrdio je da su razgovori vođeni u pravcu nastavka regionalne privredne saradnje i omogućavanja održivog povratka na području grada gdje žive Hrvati.

“Privredna saradnja između bliskih regija prekograničnom saradnjom je vizija koju Hrvatska ima kada je riječ o BiH, kao evropska prosperitetna zemlja”, rekao je Del Vekio.

On je najavio u bliskoj budućnosti sastanak opština i gradova uz rijeku Savu gdje će Prijedor imati priliku da predstavi privredne kapacitete i mogućnosti da bi se hrvatska privreda još više uključila u privredni život grada.

“Veoma sam zadovoljan vizijom gradonačelnika o razvoju opštine i željeli bismo da je podržimo da bi se ona i realizovala i da dobijemo ovdje jaku privrednu regiju, multinacionalnu i multikonfesionalnu u kojoj će se svaki građanin osjećati i živjeti ugodno”, naglasio je Del Vekio.

On je dodao da je Hrvatska uključena u projekte kojima se stvaraju uslovi za život povratnika u sela Briševo, Šurkovac, Raljaš i Žuna koja naseljavaju Hrvati i da je riječ o projektima njihove elektrifikacije.

“Veoma nam je bitno da komunikacija iz tog okruženja sa mjestima gdje žive Hrvati bude što bolja, kao i kvalitet njihovog života”, naveo je Del Vekio.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić