dns-donji garevciPredsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je sinoć da će ova stranka biti nezaobilazan faktor u formiranju vlasti i da će DNS prihvatiti funkciju predsjednika Vlade ukoliko na predstojećim izborima dobije veliko povjerenje građana.

Pavić je na predizbornoj tribini u Donjim Garevcima podsjetio na dogovor koalicionih partnera SNSD-DNS-SP i mogućnost da DNS ima pravo da bira jednu od dvije funkcije, predsjednika Vlade ili Narodne skupštine Republike Srpske.

“Mi ćemo izabrati funkciju predsjednika Vlade ukoliko dobijemo veliko povjerenje građana, jer ćemo onda biti odgovorni prema tim građanima, a preko predsjednika Vlade i te funkcije bismo realizovali program i obećanja građanima”, naglasio je Pavić.

On je dodao i da se, iako je početak kampanje, može nazrijeti da DNS uživa povjerenje građana i da je svojom politikom i radom već sada u žiži interesovanja ne samo građana, već i drugih stranaka koje “mjerkaju” zašto to DNS ide krupnim koracima naprijed.

“To je samo principijelna politika DNS-a i to je osnova naše poruke `Riječ je riječ`, jer radimo ono što smo i obećali”, rekao je Pavić.

On je poručio građanima da će u predizbornoj kampanji vidjeti i one sa parolama kako su oni čuvari Republike Srpske i kako su drugi neprijatelji.

“Oni se moraju prisjetiti da su ti isti puno ovlaštenja prenijeli sa Republike Srpske na nivo BiH, a DNS nije glasao ni za jedan prenos ovlaštenja na nivo BiH zato što je to suprotno Ustavu i nismo nasjeli pričama ni stranaca niti bilo koga drugog da je to u interesu naših građana. Mi smo među ljudima i znamo šta je njihov interes”, rekao je Pavić.

On je istakao i da DNS želi regionalni razvoj Republike Srpske, decentralizaciju vlasti i BiH kao labavu konfederaciju ili federaciju, a Republiku Srpsku čvrstu, ali decentralizovanu sa velikim ovlaštenjima lokalnim zajednicama, ali i regijama koje će biti uspostavljene nakon usvajanja prostornog plana što će garantovati ravnomjerni razvoj Republike Srpske.

Kandidat koalicije DNS-NS-SRS za Narodnu skupštinu Republike Srpske Svjetlana Sredić smatra da put u održivi razvoj ne podrazumijeva samo promjenu politike nego promjenu načina razmišljanja, odgovornost i rad.

“Mislim da to na kraju mora donijeti boljitak i dobrobit društvu. Pameću i smirenošću može se pobijediti glupost i agresivnost. Došlo je vrijeme realne politike, realnih ljudi, politike DNS-a i zato bih pozvala birače da glasaju za DNS”, dodala je Sredićeva.

Kandidat koalicije DNS-NS-SRS za Narodnu skupštinu Republike Srpske Olivera Brdar Mirković izjavila je da DNS, između ostalih ciljeva, posebno insistira na tome da cijelo društvo ulaže u kulturu i obrazovanje i da je to važan temelj svakog društva.

SRNA