Prijedorsku Srednju i osnovnu školu “Savo Balaban” brojnim nagradama ovjenčalo je petoro učenika – osnovaca. Četvoro klavirista i jedan klarinetista svojoj školi donijeli su brojna priznanja, osvojena na internacionalnim i domaćim takmičenjima.

Petoro osnovaca prijedorske Srednje i osnovne muzičke škole “Savo Balaban”, četvoro klavirista i jedan klarinetista, ove godine nižu samo uspjehe. Osvojili su brojne nagrade i priznanja na internacionalnim i domaćim takmičenjima. Nagrade su motiv za nove izazove.

“Naravno to su sve veći podsticaji da se to i nastavi, imam i veću želju postizanja tih boljih rezultata, a i naravno da će i poslije srednje muzičke škole biti i muzička akademija”, rekla je Ena Aličehajić, učenica na Odsjeku za klavir.

“Iz klavira sam išao u Šabac gdje sam osvojio prvu nagradu, takođe i u Banjaluku i Gradišku – prve nagrade, treće nagrade u Beogradu i Varaždinu i druga nagrada u Veroni”, naveo je Nikola Đorojević, učenik na Odsjeku za klavir.

Muzika je njihova velika ljubav, ali su, kako kažu, presudni talenat, trud i veliki angažman profesora.

“Sve zajedno, ali pogotovo trud, talenat i dobrota profesorica. Dnevno sviram klavir dva sata”, rekao je učenik Filip Dukić.

“Muzika mene jednostavno opušta i to je moj put”, kaže učenica Iva Dragić.

“Mnogo mi se dopao zvuk klarineta i svidio mi se njegov izgled i odlučio sam i nastaviću, pošto mi se jako dopada”, naveo je Lazar Tromošljanin.

Prijedorsku Srednju i osnovnu muzičku školu pohađa 350 učenika.

“Radi se o jednoj, mogu slobodno reći, sjajnoj generaciji klavirista. Zbog njih smo organizovali jednu posebnu školu, koju je držala profesorica Mila Lacković iz Beograda, radila s njima, pripremala, motivisala i nas i djecu i roditelje, tako da su to ta djeca, četoro učenika, a svakako imamo i mlađe generacije u prvom, drugom osnovne i na duvačkom odsjeku”, istakao je Gojko Rađenović, direktor Muzičke škole “Savo Balaban” u Prijedoru.

Povodom Dana grada 16. maja, Prijedor će od 11. do 13. maja biti domaćin 17. Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, u okviru kojeg će učestvovati i učenici ove škole.

RTRS