Predsjednik RS-a Milorad Dodik i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić javno su optužili firmu ArcelorMittal Prijedor za monopolistički položaj koji oni žele promijeniti.

Njihovi javni istupi i namjera da izvrše reviziju ugovora podudaraju se sa planovima njihovog “omiljenog“ investitora Israeli Investment Group Balkan da kroz reviziju poslovanja ArcelorMittala Prijedor od 2004. do 2015. ovu firmu prisile da plati 700 miliona KM.

Odgovarajući na ove optužbe, iz ArcelorMittala Prijedor poručuju da je “svima jasno da radimo sa željeznom rudom i da smo jedini rudnik te vrste na Balkanu koji je u istoriji bio usmjeren isključivo na željezaru u Zenici“.

– Ne postoji druga komercijalno održiva opcija i to se ne može tretirati kao monopol već samo kao najlogičnija poslovna situacija. Željeznom rudom sa kvalitetom od 52% Fe se ne trguje ni na jednom globalnom tržištu. Prema tome, dugoročni poslovni model koji smo razvili sa Zenicom osigurava održivo poslovanje za Prijedor bez obzira na globalne trendove na tržištu željezne rude. ArcelorMittal je rudnik preuzeo 2004. godine, u momentu kada je rudnik bio van funkcije već 12 godina, a u isto vrijeme Kompanija ArcelorMittal je preuzela i Zenicu. Realizovana su strateška ulaganja u Zenicu kako bi mogla da koristi željeznu rudu iz Prijedora – kazao je za Faktor Predrag Šorga, koordinator tima za komunikacija ArcelorMittala Prijedor.

Ističe da je ova firma već ranije poručila da “ukoliko snabdijevanje Zenice željeznom rudom po komercijalno održivim cijenama bude ugroženo, Zenica ima opciju da proizvodni proces prebaci na korištenje elektrolučne peći“.

– Ovo bi bio korak bez povratka u slučaju da dođe do prekida proizvodnje integralnim procesom koristeći željeznu rudu, jer za ponovno pokretanje bi bilo potrebna značajna sredstva, i to bi se moglo smatrati krajem integralne proizvodnje. To bi dovelo do gubitka velikog broja radnih mjesta i u Prijedoru i u Zenici. Željezna ruda iz Prijedora nema drugog komercijalno isplativog klijenta jer je ruda niskog kvaliteta i troškovi transporta do drugih željezara su previsoki – pojašnjava Šorga.
Odgovarajući na upit o kvaliteti ponude konkurentske firme Israeli Investment Group Balkan, on navodi da “ako posjetite sajt kompanije ArcelorMittal ili zatražite statistiku za zemlje u kojima poslujemo, možete pronaći detaljne informacije o našim poslovnim praksama i učinku“.

– Normalna je svjetska praksa da sve kompanije investitorima objavljuju svoje rezultate i da ih podnose vladi. O ovoj kompaniji nemamo nikakvih podataka, o tome kakva je njihova poslovna pozadina, ko je u njenoj upravi i koja im je tehnička ekspertiza, da li su tvrdnje iz njihove ponude tačne, koji su finansijski rezultati te kompanije u posljednjih nekoliko godina, zašto je sjedište te kompanije u Dominikanskoj Republici, koji je izvor njihovih investicija i koji se motivi kriju iza njene ponude? Postoji jasan izbor između ponude pažljivo razmotrenog i ostvarivog plana jedne globalne kompanije sa dokazanim historijatom poslovanja i potpuno transparentnim poslovnim praksama, sposobne da bude dugoročni i održivi kupac rude iz Prijedora; i ponude koja ne može da ispuni niti jedan od navedenih kriterijuma – zaključuje Šorga.

Faktor.ba