Opravdali su košarkaši Prijedora u 18.kolu prvenstva Prve lige Republike Srpske ulogu favorita na svom terenu pred malim brojem gledalaca na tribinama sportske dvorane „Mladost“, čemu je doprinijela činjenica da je u isto vrijeme počinjao 153. „vječiti derbi“ između Crvene zvezde i Partizana, pošto su savladali Vardu HE sa ubjedljivih 78:56 (22:23, 18:14, 17:8, 21:11).

Ekipa iz Višegrada odolijevala je do finiša prvog poluvremena, kada domaći sa dvije „trojke“ odlaze na „veliki odmor“ sa preednošću od 40:37.

Početkom treće četvrtine uslijedila su tri poena gostiju za izjednačenje, a potom izabranici trenera Danila Palalića čvrstom odbranom prave sjajnu seriju od 15:0 (55:40), da bi u finišu meča imali i prednost od 18 poena (63:45), ali je ovo bila prilika da svi igrači dobiju minutažu.

Tako su Prijedorčani, koje je u ovom okršaju predvodio posebno raspoloženi, Nemanja Bilanović, napravili značajan korak ka „plej-ofu“, jer su 12.trijumfom, uz šest poraza, zadržali četvrtu poziciju na tabeli.

S druge strane Višegrađani, koji imaju sedam pobjeda i 11 poraza, ostali su na 11.mjestu.

– Višegrađani imaju dobru prvu petorku,dobru centarsku liniju i plejmejkera. Malo smo se borili u prvom poluvremenu, nismo ispoštovali sve zadatke što se tiče odbrane i to nam je bio problem. U drugom dijelu smo uspjeli da iskontrolišemo centre, dignemo odbranu, a kondicijom da se odvojimo, napravimo zalihu i privedemo utakmicu kraju, kako je to nama odgovaralo – rekao je plejmejker pobjedničkog sastava i organizator njegove igre Marko Blaz.

Strateg prijedorskih košarkaša je rekao da se i očekivala teška utakmica, jer je Varda HE, iako to njen plasman na tabeli ne pokazuje, kvalitetna ekipa, posebno pohvalivši Stanimirovića, Sudžuma i Pekovića, jer ukoliko se ne zaustave, stvaraju velike probleme.

-Nismo u prvom dijelu susreta bili agresivni, dozvolili smo rivalu lake šuteve „iz tranzicije“, lake šuteve za tri poena, što su oni iskoristili i bila je „egal“ utakmica. U poluvremenu smo se dogovorili da odigramo čvršće u odbrani, da ih „pritisnemo“ po čitavom terenu i s obzirom da nemaju „rotaciju“ sa klupe, stvarali smo mi njima probleme i umorili njihove najbolje igrače intenzitetom u odbrani. Na to se nadovezalo i par kontranapada, potom i pogođeni otvoreni šutevi gdje smo se „odlijepili“. Čestitam mojim momcima na zasluženoj pobjedi, Višegrađanima na fer i korektnoj igri. Po svemu sudeći biće „mrtva“ trka da se ugrabe treća i četvrta pozicija, čak i druga, osam kola je do kraja, ništa još nije gotovo, a za sada smo na dobrom putu – naglasio je Palalić.

Prijedor: Varda HE 78:56 (22:23, 18:14, 17:8, 21:11)

Prijedor
Dvorana: “Mladost”
Gledalaca: 50
Sudije: Milan Šobot, Slaven Vavan, Đorđe Mitrović (Banjaluka)

PRIJEDOR:
Blaz 12, Majkić, Damjanović 9, Stakić 8, D.Vuković 4, O.Bilanović 4, Lakić 5, Pašić, Tomić 6, Savić 2, N.Vuković 6, N.Bilanović 22

VARDA HE:
Peković 8, Marković, Tasić, Kojić, Sudžum 12, Rosić 3, Ivanović 14, Frganja, Tubić, Stanimirović 18

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com