Širenje svijesti o značaju hraniteljskih porodica kao najboljeg oblika zbrinjavanja djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, te izbor i edukacija budućih hranitelja biće prioritet u radu centara za socijalni rad na području banjalučke regije.

Zaključeno je ovo na drugom sastanku regionalne grupe centara za socijalni rad koji je održan u Banjaluci i kome su prisustvovali predstavnici banjalučkog, kao i centara za socijalni rad iz Prijedora, Kozarske Dubice, Mrkonjić Grada, Kostajnice, Prnjavora, Gradiške i Srpca.

– Banjaluka trenutno ima oko 50 hraniteljskih porodica, a cilj nam je da ih u budućnosti bude bar tri puta više, jer hraniteljstvo je human gest – rekla je direktorica banjalučkog Centra Vera Sladojević.

Direktorica Centra za socijalni rad u Mrkonjić Gradu Slobodanka Kljajić kaže da postoje potrebe za hraniteljstvom i u ovoj opštini, ali da svijest stanovništva o tome nije na zavidnom nivou. Direktorica dubičkog Centra Maja Špica rekla je da na području opštine imaju tri hraniteljske porodice za odrasle.

Glas Srpske