dom-za-stara-lica-prijedorBudućnost rada domova za stara lica u RS predstavljaju patronažni timovi u okviru samih domova, a to je prilično nova stvar kod nas u RS, rekao je Bojan Becner, direktor Doma za stara lica iz Prijedora.

Dom u Prijedoru jedan je od rijetkih u RS koji ima patronažni tim. Tako nešto na Zapadu je uveliko zaživjelo, a neki domovi imaju više pacijenata u patronaži nego u samim domovima. Patronažni timovi obilaze korisnike u njihovim kućama ili stanovima.

“Mi se ovim bavimo oko pola godine, trenutno imamo oko 12 korisnika ovdje u gradu. Ima zainteresovanih, nije to još u punom kapacitetu zaživjelo kako treba da zaživi, ali u budućnosti sigurno hoće”, rekao je Becner.

Cijena ovakvih usluga je mnogo povoljnija od one koju treba izdvojiti za boravak u domu. U prijedorskom Domu za stara lica cijena patronaže je uglavnom upola niža od boravka u Domu. Cijena boravka u Domu za stara pokretna lica je 650 maraka.

“Kada je u pitanju patronaža, neko traži usluge presvlačenja, sređivanja, a neko medicinske, vađenja krvi, doktora. Usluge patronažnih timova radimo po pozivu, u dogovoru sa korisnicima i onda na osnovu toga formiramo cjenovnik i mjesečnu cijenu”, rekao je Becner.

Smail Forić, direktor Doma za njegu i smještaj starijih i iznemoglih lica “Naš dom ENEA” kod Prijedora, rekao je da je najveći problem starih lica finansijske prirode, pa teško mogu da izdvoje za plaćanje patronaže.

“Sad je pitanje koliko Centar za socijalni rad može da učestvuje u tom dijelu”, rekao je Forić.

Boris Nenad, v.d. direktora Doma za penzionere i stara lica “Miran san” iz Gradiške, rekao je da njihov dom trenutno nema patronažni tim dok se neke stvari ne poslože, ali čvrsto vjeruje u takav vid socijalne, psihičke i nadasve medicinske pomoći korisnicima.

Nezavisne novine