rtrs-industrijska-zona-celpak-2Od gubitaša, stečaja do privatizacije – nekadašnji gigant, fabrika celuloze i papira “Celpak”, danas je industrijska zona u vlasništvu grada Prijedora. Od ukupne površine od 47 hektara na raspolaganju investitorima je još pet hektara, koje grad prodaje po cijeni od 10 maraka po metru kvadratnom.

Prema ugovoru, Gradska uprava obavezana je da obezbijedi potrebnu infrastrukturu.

Iako od stare fabrike nije ostalo ništa osim zidova, većina zemljišta je privatizovana.

U industrijskoj zoni “Celpak” posluje više od 20 privrednih subjekata, koji se bave različitim djelatnostima i ovdje je zaposleno oko 150 radnika.

Vlasnici malih preduzeća kažu, utrkivali su se ko će prije kupiti parcelu u “Celpaku”, jer je industrijska zona smještena u centru grada. Međutim, danas ovdje ne ide najbolje.

rtrs-industrijska-zona-celpak-1– Meni konkretno puno fali ovaj industrijski kolosijek gdje si mogao doći vagonima u svoj industrijski krug, tovariti preko ograde ili otvoriti kapiju…Ali toga sada nema i vjerujem da neće ni biti, priča Milan Balaban, vlasnik privatne firme u industrijskoj zoni “Celpak”.

U industrijskoj zoni “Celpak” preostalo je još samo pet hektara zemljišta koje čeka nove vlasnike. Grad Prijedor planira da putem projekata koje finansiraju međunarodne institucije, uredi što više prostora, kako bi spremno dočekali nove investitore.

– Na takav način ići ćemo korak unaprijed tako da imamo sve ređeno, tako da bismo ubrzali taj proces i da investitor izgubi manje vremena i brže počne obavljati svoju djelatnost, navodi Zinajda Hošić, načelnica Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

A kako je nekad obavljana djelatnost u ovoj firmi, kada je bila fabrika za preradu celuloze i papira, najbolje znaju bivši radnici. Dragoslav Novaković sjeća se predratnog vremena u “Celpaku”, kada je ovaj gigant zapošljavao 2.000 radnika: “Sad kad se sretnem sa bivšim kolegama kažemo- nikad više nema onoga kako je bilo, a dobro je bilo onda. Јer ne znate cijenitio ono što imate dok ne izgubite.”

“Celpak” kao gigant grada Prijedora već odavno je izgubljen.Ono što dodatno tišti bivše radnike su velike ruševine, koje svakodnevno podsjećaju na dobra vremena.

Danas ovdje nije kako je nekad bilo, ali dok Gradska uprava nastoji da uredi preostala slobodna mjesta u industrijskoj zoni “Celpak”, privrednici koji tu posluju nadaju se boljim danima.

RTRS