rudar-prijedor-jesen-2016-2017Uspješnu jesen Rudar-Prijedora koji je pauzu u takmičenju dočekao na drugom mjestu na tabeli sa 31 bodom, čime je ostvario zacrtani cilj, temeljito je analizirao šef stručnog štaba Zlatko Jelisavac.

U potpunosti je ove sezone ispoštovao orijentaciju Uprave da oslonac budu igrači iz Omladinskog pogona i regije, posluhe brojnih odlazaka tokom lhetnjeg prelaznog roka.

Osnovna ideja, kroz precizno sagledan statistički učinak svojih prvotimaca, bila mu je praćenje igre, kako u odbrani, tako i napadu, postizanje golova u fazi napada, ali i pripremanje golova u fazi odbrane.

Pokušao je da kroz aspekte svih elemenata, poput posheda lopte, posheda lopte protivnika, tranzicije po osvojenoj lopti, tranzicije po izgubljenojh lopti dođe do dobrih i loših strana igre svojih izabranika i da kroz vremenske periode trajanja od 15 minuta uvidi u kojim perioda su igrali bolje ili lošije, postizali i primali golove, kao bi se ti rezultati primijeiuli za moguću intervenciju trenera na igrače i cijelu ekipu, prije i poslije utakmice.

jacimovic-u-akciji-Imajući u vidu da je osnovni cilj igre postići gol, htio sam i da dam odgovore na pitanja kada se postižu golovi, kojim dijelom tela i koji igrači ih u odnosu na ulogu u timu postižu. Vjerujem da će nam ti parametri pomoći u daljem radu i na kojim elementima ubuduće trebamo bazirati metodologiju treninga. Uz 16 prvenstvenih utakmica u Prvoj ligi Republike Srpske, odigrali smo jednu u Kupu BiH, dvije u Kupu Republike Srpske i osam prijateljskih, odradivši ukupno 105 treninga. Međutim analiza se odnosi na borbe za bodove, a igrali smo u formacijama 1-4-2-3-1 (1-4-3-3), kao domaćini dali smo 20, u gostima 14, primili na svom terenu osam, a kod svojim rivala 11 golova. U prosjeku smo kao najefikasniji u ligi postizali 2,125 pogodaka – priča Jelisavac.

Strateg „rudara sa Sane“ podsjetio je da samo na dvije utakmice njegova ekipa nije uspjela da postigne gol, u četiri meča postigla je po jedan, na tri po dva, na četiri po tri, a u tri susreta po četiri gola.

Igrači iz napada postigli su 15 golova (Ognjen Jaćimović devet, Ervin Ćatić tri, Milan Šakić dva i Rastko Rokvić jedan), igrači sredine terena 14 (Bojan Burazor šest, od kojih tri iz jedanaesterca, Draško Lolić pet, Stefan Gavranović dva i Aleksandar Vojnović jedan), igrači odbrane četiri (Ognjen Davidović dva, Dušan Milinković i Novica Petrović po jedan), uz jedan autogol Dejana Popovića iz banjalučkog Borca.

ognjen-davidovic-2S druge strane špic igrači su im zatresli mrežu osam puta, „vezisti“ u sedam navrata, a tri odbrambeni fudbaleri, uz autogol Novice Petrovića u duelu sa šamačkim Borcem.

-U prvom poluvremenu postigli smo 14, a primili osam golova, a u drugom dali 20, dok nam se mreža zatresla 11 puta, jednom u sudijskoj nadoknadi vremena. Iz prekida smo postigli 27, a primili 13, iz prekida pogodili cilj sedam puta (tri iz penala), a primili šest, jedan sa „bijele tačke“. Nogom smo dali golove 28 puta, a primili 17, a glavom pet dali i dobili samo jedan, uz po autogol protivniku, ali i u našoj mreži. Ako bi posmatrali periode igre sa aspekta naše i protivničke efikasnosti najbolje periode igre imali smo u prvih pola sata, jer smo od prvog minuta do 15. i od 16. do 30 minuta dali ukupno 10 golova (po pet u pomenutim intervalima), ali vrijedi istaći da je snaga naše fizičke pripremljenosti uočljiva i od 46. do 60. minuta (osam golova) i od 61. do 75.minuta sa šest golova, tačnije imali smo kontinuitet dobrih igara u drugom poluvremenu. S druge strane loši periodi igre bili su nam od prvog do 16. i od 76. do 90.minuta sa po pet primljenih pogodaka – naveo je Jelisavac.

rudar-prijedor-slavija-rezultat-7Istakao je i da Rudar-Prijedor ima više igrača koji mogu odgovoriti zadacima na više pozicija u timu (Marić, Davidović, Vojnović, Gavranović), od 23 prvotimca čak 17 je ispod 21 godine, a u finišu im je priljučen i prvi strijelac juniora David Kuridža.

Ipak i pored kontinuiteta u igri tokom cijele jeseni primijetio je da su preovladavale oscilacije u toku samih utakmica, što je pokazala njegova analiza primljenih golova u duelima protiv pomenuta dva Borca i dobojske Sloge, gdje je bilo i dosta rezultatskih preokreta.

Pored dosta dobijenih golova iz prekida dva pogotka primljena su usljed nepažnje prilikom ubacivanja lopte u igru rukom sa strane.

zlako jelisavac-trener rudar prijedoraJelisavac smatra da su posljedica koncentracije koju je teško obezbjediti kod mladih igrača bile individualne greške u duelima sa Banjalučanima i Šamčanima, kao i protiv Tekstilac Korta iz Dervente, ali i promjena igrača u zadnjoj liniji.

Poseban problem predstavljala je pozicija lijevog bočnog.

-Svakako da nas raduje činjenica da smo u prvoligaškom društvu u dosadašnjem toku prvenstva bili najefikasnija ekipa. U fazi napada pri postizanju golova vidljivi su bili naša dominacija u postizanju ih iz igre, kao i u posjedu lopte. Ona je bila presudna na konačan rezultat. Pohvalio bih dobre partije u gostima, igra iz tranzicije po osvojenoj lopti dala je željene rezultate na pojedinim utakmicama. Vidljivo je da odbrana nije imala rješenja iz prekida, pošto smo primili sedam golova, dok je igra tranzicije po izgubljenoj lopti bila na zadovoljavajućem nivou, ali to mora još biti brže i agresivnije. Kroz analizu došli smo do segmenata na kojima treba raditi u budućnosti. Povećavati efikasnost prekida igre i u napadu i odbrani, poboljšati koncentraciju igre „defanzivaca“ u kaznenom prostoru, poboljšati tranziciju iz faze napada u odbranu i obrnuto – zaključio je Zlatko Jelisavac.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com