rtp-vujakovic-padobranci (1)Na sportskom aerodromu Zalužani u Banjaluci od petka 15. do 23. avgusta biće održano Svjetsko prvenstvo u padobranstvu za koje se do sada prijavilo više od 600 takmičara iz 30 zemalja.

Aeroklub „Prijedor“ ponosi se činjenicom da je polovina reprezentacije BiH iz naših redova. Nakon internih kvalifikacija, u reprezentaciju BiH plasirali su se Siniša Vujaković, Borislav Ivetić i Draško Lajić.

Nažalost, iako po rezultatima prvoplasirani i po stažu najiskusniji, Vujaković, od koga se najviše očekivalo, zahvalio se selektoru Momiru Marinu, nastavniku padobranstva Aerokluba „Prijedor“, na nominaciji i informisao direktora Reprezentacije Hamdiju Lipovaču, premijera vlade Unsko-Sanskog kantona, da neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

Da bi izbjegli spekulacije u javnosti i pogrešna tumačenja ove iznuđene odluke, Aero klub odnosno padobranska sekcija su se obratili saopštenjem u kome iznose motive odustajanja od takmičenja Vujakovića.

rtp-vujakovic-padobranci (2)-Za razliku od propisa Vazduhoplovnog saveza BiH, gdje je kriterij za učešće nekog takmičara u reprezentaciji njegovo državljanstvo, za FAI (Svjetsku vazduhoplovnu organizaciju) osnovni kriterij je sportska licenca s kojom nastupa na takmičenjima. Kako se Vujaković već godinama takmiči sa austrijskom sportskom licencom, on je za FAI, formalno-pravno, Austrijanac i njegov nastup u reprezentaciji BiH povlačio bi za sobom diskvalifikaciju. U tom slučaju Vujaković ne bi smio tri godine da nastupa sa austrijskom sportskom licencom što bi značio kraj njegove uspješne sportske karijere u toj zemlji, u kojoj živi i radi. Aeroklub „Prijedor“ uvažava ovu odluku, koju je Siniša Vujaković donio teškog srca, nemajući stvarnu mogućnost izbora, i prenosi njegovim kolegama iz Aerokluba „Prijedor“i reprezentacije BiH izraze žaljenja zbog neučestvovanja na Svjetskom prvenstvu, kao i najbolje želje za dobar plasman – kaže se u saopštenju.

RTV Prijedor