pozoriste-prijedor-bunar-najavaGlumci Pozorišta Prijedor u subotu, 26. novembra, premijerno će odigrati predstavu “Bunar” po tekstu Radmile Smiljanić, a u režiji Darka Cvijetića, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u ovoj kući.

Režiser Darko Cvijetić rekao je da je “Bunar” priča o povratniku iz rata, borcu Vojske Republike Srpske, gdje se uobičajeno složen trokut majke, sina i snahe dodatno usložnjava time što je Miloš oženjen muslimankom, odnosno Bošnjakinjom.

“Od Homerovog Odiseja do Miloša u ovoj predstavi priča je ista – o traumi onog koji se vraća iz rata u sredinu koja će ga prihvatiti manje ili više. Tekst je napisan prije petnaestak godina, ali tek sad funkcioniše najbolje”, rekao je Cvijetić.

Prema njegovim riječima, mržnja je usađena u kodu i njihovo dijete bilo bi plod mješovitog braka što, kako kaže lik majke, nije problem u miru, ali “dođe tako situacija kad to više nije svejedno, pa ti vidi”.

“Jezik u predstavi je vrlo zanimljiv i koloritan. Autorka je tekst pisala po istinitim događajima iz svoga povratničkog sela, srpskog povratničkog sela”, dodao je Cvijetić.

pozoriste-prijedor-bunar-plakatLik majke igra Zlata Kogelnik, njenog sina Miloša Srđan Knjeginjić, snahu Jasminu Sabina Halilović, Smilju Mirela Predojević i vrača Dean Batoz.

“Zlata Koleglnik sa svojih 75 godina napravila je jednu od svojih najvećih uloga, a bilo ih je puno. Kuriozitet je da sam prvu predstavu u Pozorištu Prijedor režirao 1991. godine i da je u njoj igrala Kogelnikova. Četvrt stoljeća sam njen učenik i danas to znanje ne bih zamijenio ni za šta”, rekao je Cvijetić.

On je naveo da je Kogelnikova kroz lik majke glumačku raskoš pokazala u svoj svojoj veličini, dubinski i tako dobro da su svi glumci i režiser s njima bili njeni učenici.

“To je bilo prekrasno iskustvo i ja se nadam da ćemo još 25 godina raditi zajedno”, dodao je Cvijetić.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da bi Srđan Knjeginjić ulogom u ovoj predstavi trebalo da diplomira i da početkom iduće godine završi glumu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

“Nakon `Bunara`, od ponedjeljka počinjemo rad na predstavi za djecu `Ko je ukrao Djeda Mraza` koja će se igrati od druge polovine decembra tokom novogodišnjih i božićnih praznika”, najavio je Baroš.

Premijera predstave “Bunar” je u subotu, 26. novembra, u 20.00 časova u Pozorištu Prijedor.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com