poljoprivredaNa području prijedorske regije u ovogodišnjoj jesenjoj sjetvi, za koju je prošao optimalan rok, zasijano je 2.700 hektara pšenice, 1.500 hektara ječma i 1.000 tritikale, što je višegodišnji prosjek.

Sjetva se više ne preporučuje jer proizvođači onda rizikuju zbog nepovoljnih uslova za nicanje, što će se odraziti na prinos, rekao je Srni rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva Danijel Egić.

On je napomenuo da proizvođači treba da rade planski i da na parcelama gdje planiraju jesenju sjetvu, ukoliko je predusjev kukuruz, odaberu hibride ranije grupe zrenja, da bi imali dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu zemljišta i sjetvu u optimalnim rokovima.

Egić kaže da će ove godine podsticaj za pšenicu iznositi 250 KM po hektaru, umjesto 200 KM.

“Ostaje isti dio regresa od pet feninga za kilogram prodate pšenice i regresirano gorivo”, naveo je Egić.

On je rekao da će od ove godine novčani podsticaj za posijanu merkantilnu pšenici biti isplaćivan na osnovu pravilnika iz naredne godine.

Egić je pojasnio i da su ranije proizvođači račune predavali u Agenciju za agrana plaćanja do kraja kalendarske godine, a ove godine će ih predavati nakon objavljivanja novog Pravilnika o podsticajima, što će biti do kraja februara naredne godine.

srna