stop-nasilju-nad-zenama-2U Prijedoru je danas počela kampanja „Stop nasilju nad ženama“ u kojoj će mlade manekenke, djevojke i žene, starosne dobi od sedam do 30 godina, učiti osnove samoodbrane.

Projekat se sprovodi u saradnji modne škole manekenke Jelene Govedarice i lokalnog kik-boks kluba “Gong”, a pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.

– Rado sam se odazvala pozivu predsjednika kluba „Gong“ Nebojše Kuzmanovića, a razlog je jednostavan – djevojčice, djevojke i žene treba da znaju kako da se odbrane na ulici i van nje s obzirom na vrijeme u kome živimo – kaže za SrpskaCafe Jelena Govedarica.

Ona navodi da će se besplatni treninzi sastojati iz dva dijela. Prvi su vježbe snage, izdržljivosti, okretnosti, fleksibilnosti ili spremanja organizma za napore u drugom, specijalističkom dijelu treninga.

– Tu ćemo učiti kako da se suočimo sa najčešćim vrstama napada na žene. Tu spadaju borba u skučenom prostoru, kako da adekvatno padnete ako vas neko gurne sprijeda ili s leđa i kako da se odbranite od napada u gužvi (tramvaj, disko klub…). Takođe, učićemo kako da se odbranimo ako nas neko baci ili “zalijepi” za zid, a kako kada nas povuče za kosu – navodi Govedarica.

stop-nasilju-nad-zenama-1Ona otkriva i da će se na treninzima učiti i principi borbe u totalnom mraku, ali i kako izbjeći uvrede koje postaju fizički obračuni.

– Učićemo i kako se odbraniti od napada u spavaćoj sobi i izvršiti “stop udarac” i kako se zaštiti od džeparoša, krađa na ulici, gušenja i davljenja. Tu je i odbrana od hvatova za ruke, ramena, vrat i revere, te kako psihološki pristupiti borbi na ulici, osloboditi se straha i kontrolisati vlastite emocije u situacijama “realne borbe” – navela je Govedarica.

Nebojša Kuzmanović je istakao da je pozvao polaznike modne škole da učestvuju u zajedničkog projektu, jer je Govedarica dobar promoter edukovanja mladih za društveno korisne stvari.

-Manekenke će učiti o tehnikama koje bi trebalo znati, jer je nasilje, nažalost, postalo svakodnevica-rekao je Kuzmanović.

Srpskacafe.com