rtrs-podsticaji-zaposljavanjuU cilju zapošljavanja što više lica, Vlada Republike Srpske izdvaja sredstva za tu namjenu.

Istu praksu već godinama sprovodi i Grad Prijedor, koji iz gradskog budžeta svake godine izdvaja određena sredstva za nova zapošljavanja. Ova vrsta podsticaja pomoć je, kako za nezaposlena lica, tako i za poslodavce.

Zahvaljujući podsticajima za zapošljavnje, prijedorski zanatlija Samir Alihodžić zaposlio je suprugu koja godinama nema posao.

“Za mene kao poslodavca svakako dobro. To četiri hiljade maraka za mene nije mala stvar kao za malog zanatliju, a ne izlažem se opasnosti da platim kaznu jer mi je supruga tu”, kaže Samir Alihodžić vlasnik zanatske radionice.

I u ovoj godini Prijedor je izdvojio sredstva za tu namjenu u iznosu od 224 hiljade maraka. Rezultati su vidljivi. Otvoreno je 15 preduzetničkih radionica i zaposleno 93 lica u različitim granama privrede.

“Radi se o projektima: podsticaj sertifikaciji, podsticaj samozapošljavanju, podsticaj poslodavcima za zapošljavanje novih radnika, podsticaj poslodavcima za zapošljavanje mladih visoko obrazovanih kadrova i podsticaj ženskom preduzetništvu”, izjavila je Zinajda Hošić načelnica Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Prijedora.

Vlada Republike Srpske, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, na godišnjem nivou izdvaja oko 15 miliona maraka za ove namjene. Za zapošljavanje na području Prijedora izdvoji se od 15 do 20 odsto tih sredstava. Na ovaj način zaposleno je 391 lice s područja grada.

“I sad je aktuelno projekat dodatnog vida zapošljavanja 60 lica iz kategorije djece poginulih boraca gdje mi 100 odsto refundiramo sav iznos i neto i bruto platu to je tako reći za poslodavce bez troška”, rekao je Zdravko Suvajac rukovodilac filijale Prijedor Zavod za zapošljvanje Republike Srpske.

Na području prijedorske filijale, registrovano je 6.825 nezaposlenih lica.

RTRS