rtrs-voce-sadnjaPočela je jesenja sadnja voća u selima pod Kozarom. Agronomi ističu da i jesenja i proljećna sadnja imaju svoje prednosti, ipak, najčešće preporučuju jesenju. Ističu, biljka zasađena u proljeće, manje je otporna na bolesti.

Prije 16 godina porodica Vučković iz prijedorskog sela Donja Lamovita na površini od tri hektara zemljišta zasadila je rasadnik voća. Vremenom, to je preraslo u porodični posao, a danas rasadnik obuhvata 18 hektara. Ovdje se godišnje proizvede oko 200.000 sadnica. Pod Kozarom se najčešće uzgajaju tradicionalne voćne vrste.

– Ono što sigurno opstaje i na malim i velikim domaćinstvima je šljiva. I jabuka se dosta dobro razvija u ovom području Takođe, kruška se ustabilila, jer su naši proizvođači sa kruškom našli način da riješe prodaju i kroz rakiju – kaže Dragan Vučković, agronom u ovom rasadniku.

Trenutni vremenski uslovi pogoduju sadnji svih sorti voća, a kvalitet sadnog materijala od ključnog je značaja, poručuju stručnjaci. Iako svaka sadnja ima svoje prednosti, preporučuju jesenju, koja traje dok temperatura ne padne ispod nule. Potrebno je pripremiti voćnjake za zimski period.

– Priprema za zimu podrazumijeva sve moguće radove u voćnjaku, koji se odnose kako na hemijsku, tako i na ostalu zaštitu voćnjaka, na krčenje, na rezidbu, na zaštitu, na sprečavanje izmrzavanja, dakle, sve ono što je u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom. Što se tiče sadnje voća, struka preporučuje jesenju sadnju, jer biljka sađena u proljeće ima više elemenata za prijem bolesti – kaže Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Grada Prijedora.

Na području Prijedora voće se uzgaja na površini od 192 hektara zemljišta, a dominira šljiva. Tokom posljednjih godina ekspanziju je doživio uzgoj maline. Malinjaka će biti sve više, jer će Grad Prijedor, u realizaciji sa UNDP podržati ove proizvođače, u cilju proširenja proizvodnje.

RTRS