kukuruzNa području prijedorske regije obrano je oko 80 odsto od ukupno zasijanih 15.000 hektara kukuruza, a prinos je u svim opštinama iznad prosjeka proteklih godina, rekao je Srni rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Danijel Egić.

“Najveći dio neobranih površina pod kukuruzom ostao je u ravničarskom dijelu Kozarske Dubice, u blizini Draksenića, gdje je najviše kukruza, ali se nadamo da će berba biti završena u narednih sedam dana”, rekao je on.

Vremenske prilike i česta kiša prekidale su berbu kukuruza, a omele su i jesenju sjetvu koja je završena na oko 60 odsto od planiranih površina.

“Kada je riječ o strnim žitima, na području regije sije se oko 2.700 hektara pšenice, 1.500 hektara ječma i 1.000 hektara tritikalea. Situacija je različita od opštine do opštine, ali je u prosjeku obavljena sjetva na oko 60 planiranih površina”, rekao je Egić.

On je naveo da poljoprivrednici obrate pažnju i dobro pripreme parcele za sjetvu jer je to važno za nicanje usjeva.

Osim toga, kaže on, nakon isteka optimalnog roka od 10. do 25. oktobra, pravilo je da se za svaki dan kašnjenja sjetvena norma povećava za 0,5 odsto.

SRNA