ilustracija-maltretirana-djevojcicaU Prijedoru je sve više maloljetnika koji su žrtve krivičnih djela.

U većini slučajeva djevojčice su žrtve seksualnih delikata. Prošle godine bilo ih je 11, a četiri tokom devet mjeseci ove godine. Prema podacima prijedorskog Centra za socijalni rad, ova krivična djela su u znatnom porastu u odnosu na period prije dvije godine.

Zabrinjava i broj maloletničkih trudnoća, brakova i vanbračnih zajednica jer su 2015. zabiljžene četiri maloljetničke trudnoće, a u ovoj godini tri.

– Najmlađa majka u Prijedoru imala je 15 godina. Mlađe majke, na sreću, nismo imali, a svjedoci smo da u našem okruženju djeca dobijaju djecu – istakla je magistar sociolog prijedorskog Centra za socijalni rad Branka Jandrić-Vuković.

Tokom prošle godine zabilježene su tri vanbračne zajednice maloljetnika, dok ih je u ovoj godini bilo pet. Stručnjaci kažu da je alarmantna činjenica konstantno spuštanje starosne granice za stupanje u seksualne odnose. Već sa 13 godina maloljetnici imaju seksualne odnose.

blic-centar-za-socijalni-rad-napadi-na-djevojcice-2Sa aspekta struke ozbiljno se dovodi u pitanje zrelost djevojčica za stupanje u seksualne odnose, odnosno da li to čine dobrovoljno.

– Radi se o djeci koja su fizički, psihički i emocionalno nedovoljno zrela. Osim davanja pravovremenih i tačnih informacija iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, potrebno je djelovati represivno na počinioce krivičnih djela nedozvoljenih polnih radnji sa djetetom i najoštrije ih kažnjavati – ističe Jandrić-Vuković.

S druge strane, iz Centra za socijalni rad ističu da opada broj maloljetnika koji su počinioci krivičnih djela. Njih je u 2014. godini bilo 63, prošle godine 37, a ove godine zabilježena su 21 maloljetnika kao počinioci krivičnih djela.

– Oni se najčešće procesuiraju zbog krađa, vožnje bez vozačke dozvole, vožnje motora bez kacige, tuče, nasilnog ponašanja i konzumiranja alkohola na javnom mjestu – kaže Jandrić-Vuković, naglašavajući da je u ponašanju maloljetnika presudna porodica, kao osnovna karika u lancu vaspitanja, sazrijevanja i brige o djetetu.

blic-centar-za-socijalni-rad-napadi-na-djevojcice-1Sprečavanje delinkvencije

U Prijedoru je 2011. formirana radna grupa za sprečavanje maloljetničke delinkvencije, koju čine predstavnici grada, policije, suda, osnovnih i srednjih škola, nevladinih organizacija i Centra za socijalni rad.

Gradska Skupština je prije dvije godine usvojila plan za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delikvencije, a iz CSR kažu da je rezultat ovih aktivnosti smanjenje broja maloljetnika koji krše zakon.

EuroBlic