likovna kolonijaDeseta likovna kolonija “Sreten Stojanović” otvara se sutra u Prijedoru, okupiće deset slikara iz Prijedora, Novog Grada, Banjaluke, Beograda, Novog Sada, Banatskog Novog Sela i Liona i trajaće do 11. septembra, najavio je selektor kolonije Milenko Radivojac.

“Jubilarna kolonija biće u znaku slikarstva, za razliku od lanjske koja je bila u znaku akvarela i sitne plastike”, rekao je Radivojac.

Učešće su potvrdili slikari Silva Vujović, Brane Marković, Predrag Peđa Todorović, Zoran Sovilj i Milutin Kopanja iz Beograda, Mladen Karan iz Novog Grada, koji živi i radi u Firenci i počasni je gost kolonije, Drago Dragić iz Prijedora, koji živi i radi u Lionu, potom Maja Verzoti iz Novog Sada, Nebojša Jocić iz Banatskog Novog Sela i Ivo Dejanović koji živi na relaciji Ljubija – Umag.

Rad umjetnika će pratiti istoričar umjetnosti Milana Veinović iz Pančeva koja će biti zadužena za kritički osvrt i izradu kataloga izložbe sa kolonije.

Prema propozicijama, umjetnici dva rada ostavljaju organizatoru, tako da će kao i sa dosadašnjih saziva kolonija, slike postati vlasništvo gradske uprave i Muzeja Kozare.

Svečano otvaranje kolonije zakazano je za 19.00 časova u lapidarujumu Muzeja Kozare.

SRNA