mirko-sarovicMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović izjavio je da je na sastanku sa privrednicima prijedorske regije razgovarao o pitanjima konkurentnosti i necarinskim barijerama, a da se manje govorilo o unutrašnjem tržištu.

“Bilo je pitanja granice, izvoza u Rusiju, posebno voća i povrća, hrane životinjskog porijekla, ali i mogućnosti sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom koji nemamo i zbog toga nismo u povoljnoj situaciji kao neki naši susjedi, na primjer Srbija”, rekao je Šarović novinarima u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, privrednike su interesovali predvidivost odnosno dugoročnost planiranja, neka druga tržišta, barijere, posebno kad je riječ o namjenskoj industriji.

On je dodao da se jedan dio pitanja odnosio na mala i srednja preduzeća i na mogućnost pristupa međunarodnim projektima namijenjenih BiH na koje oni mogu aplicirati, a o kojima je danas privrednicima dao korisne informacije.

“Možda ovo nije najsretnije vrijeme za dolazak, ali sigurno biće i boljih vremena za sastanak i sa gradonačelnikom. Ko god bude gradonačelnik ja sam raspoložen i mi se danas nismo dotakli bilo kakve politike niti trenutka u kojem se nalazimo. Bio sam na raspolaganju ovim ljudima koji su željeli da čuju od mene ono što su pitali”, rekao je Šarović.

On je pojasnio da je u Prijedor došao na poziv privrednika, te da je i ranije bilo planova da dođe u Prijedor, između ostalog i u organizaciji gradonačelnika Prijedora.

Odgovarajući na pitanje novinara o ruskom dugu, Šarović je rekao da se posljednjih dana napredovalo po pitanju realizacije ruskog duga i da je o tome ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda informisao Savjet ministara.

“Mislim da smo se približili vremenu realizacije ovog projekta koji, kao što znamo, treba da se realizuje u novčanom iznosu, ne robnom kako je ranije rečeno, nego u novčanom gdje će najveći dio sredstava da dobiju Republika Srpska i Federacija BiH”, kaže Šarović.

Govoreći o dugu BiH za gas Rusiji, on je rekao da je to pitanje ostalo za neko vrijeme budućnosti, da Rusija na tome insistira i da je dug od oko stotinu miliona dolara jasan i evidentan, ali da unutar BiH ne postoji precizan dogovor ko će taj dug da vrati i u kojim iznosima.

Predsjednik Odbora za privredu Narodne skupštine Republike Srpske Dušan Berić rekao je da je sastanak s ministrom Šarovićem organizovao zbog toga što duže vremena se nakupljaju pitanja koja njemu privrednici postavljaju.

“Ja sam dugo planirao ovaj sastanak. Nisam našao zajedničku riječ sa gradskom administracijom da se to upriliči”, rekao je Berić reagujući na saopštenje gradonačelnika Prijedora Marka Pavića u kojem on izražava iznenađenje dolaskom ministra Šarovića u Prijedor na sastanak sa privrednicima pri čemu su zaobiđeni gradska uprava, Odjeljenje za privredu i poljoprivredu grada Prijedora i Agenciju za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.

SRNA