srna-pomoc-zenama-usaidU Prijedoru su danas predstavnici Gradske uprave i Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ potpisali ugovor o saradnji na sprovođenju projekta marginalizovanih grupa žena u razvoju biznisa.

Riječ je o grantu od 60.000 KM, od čega 30.000 KM daje USAID za fond za preduzetništvo marginalizovanih žena.

Zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković rekao je da je grad Prijedor jedna od 39 lokalnih zajednica koje su se kandidovale za učešće u ovom projektu i jedna od samo devet koje su odabrane za to.

“Meni je drago da je Prijedor prepoznat kao grad koji iskazuje dobru volju. Grad Prijedor je ponudio čak i veći nivo sredstava od predviđenog. Mislim da ćemo pomoći određenom broju žena u biznisu, a koje spadaju u marginalizovane grupe, jer se trudimo da svim strukturama stanovništva pomognemo”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

Direktor USAID-ovog Programa podrške marginalizovanim grupama Jasmin Bešić kaže da će na ovaj način biti finansirani startap biznisi žena radi njihovog osamostaljivanja, zapošljavanja i pomoći porodicama.

“Svih devet lokalnih zajednica definisaće model po kojem će se raspisati javni poziv, odabrati komisija i bodovati aplikacije. USAID će za žene koje su zainteresovane imati obuku kako da popune aplikaciju i pomoći ćemo im u realizaciji”, rekao je Bešić.

On je dodao da su potencijalni korisnici fonda žene žrtve nasilja, samohrane majke, žene sa invaliditetom ili majke djece sa invaliditetom, kao i sve ostale grupe marginalizovanih žena.

SRNA