novosti-nevenU prijedorskom naselju Pećani smešteno je Udruženje roditelja dece i odraslih sa posebnim potrebama “Neven”, koje već godinama organizuje dnevni boravak za svoje korisnike. Roditelji korisnika koji stižu iz svih krajeva regije, kažu, dnevni boravak je spas, pre svega, za njihovu decu, jer tu mogu dnevno da provedu osam časova, dok su oni na poslu.

Većinom je reč o punoletnim osobama, koje su posle završetka školovanja u specijalnim obrazovnim ustanovama, na brigu najčešće prepuštene samima sebi i svojim porodicama. Među korisnicima je mnogo onih koji nemaju nikoga već su sami na svetu.

– Dnevni boravak koristi tridesetak ometenih u razvoju. Mi, roditelji, kojima to vreme i posao dopuštaju, svakodnevno ovde boravimo s njima. Trudimo se da im vreme koje provedu ovde bude korisno, da vežbaju kreativnost, ali i da im obezbedimo dnevno jedan topli kuvani obrok – kaže predsednica prijedorskog udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama “Neven” Vesna Berić.

Ona kaže da je mnogim korisnicima ovaj obrok najčešće i jedini koji imaju tokom dana. Međutim, sredstva koja za funkcionisanje udruženja obezbeđuje grad Prijedor, nisu dovoljna da se svakodnevno obezbedi jedno jelo za ove korisnike.

– Iako imamo beskrajnu volju, jer se radi o našoj deci, brinemo da nećemo moći svaki dan biti u mogućnosti da im nešto skuvamo. Često imamo i kolač, u zavisnosti od finansijskih sredstava. Zbog toga apelujemo na ljude dobre volje, kao i privrednike i markete da doniraju hranu i higijenska sredstva za dnevni boravak ometenih u razvoju. Ne treba nam novac, neka nam, ako mogu, doniraju namirnice od kojih mi možemo da im pripremamo obroke – kaže Berićeva.

Apeluju i ostali roditelji korisnika. Među njima je i Gordana Slavnić iz Kozarske Dubice, koja svoju dvadesetjednogodišnju ćerku Ivanu svakodnevno dovodi u dnevni boravak.

– Moja Ivana je mnogo srećnija kada ovde boravi, a onda sam i ja. Mi sami plaćamo prevoz, ali za to mora biti novca, jer se, nakon boravka ovde, moja Ivana preporodi – priča Gordana Slavnić.

PRAVE ČUDA OD OTPADA

Prodajom vlastitih ručnih radova, korisnici su prikupili novac za krečenje i obnovu dnevnog boravka. Apeluju i na sve ljude dobre volje da ne bacaju novinski papir, jer od njega prave atraktivne korpice koje prodaju na sajmovima. Osim toga, mole i tekstilna preduzeća da im doniraju tekstilni otpad, koji koriste za šivanje torbi. Kako kažu, jednostavno, žele da budu korisni deo ovog društva.

Novosti.rs